F1 2015

AUTOBLOGER

Moderator
Usvojena su nova sportska i tehnička pravila za sledeću sezonu



Ima dosta novina, a jedna od najvećih promena jeste ta da će vozači posle izlaska sigurnosnog automobila na stazu u trku morati ponovo da krenu iz mesta. Ovo pravilo neće se primenjivati u prva dva i poslednjih pet krugova na trci.

Takođe, naredne sezone vozači na raspolaganju imaće samo 4 motora. Ukoliko neki vozač promeni celokupnu pogonsku jedinicu trku će morati da startuje sa poslednjeg mesta. Na ovom sastanku doneta je i odluka da se produži stanje prak fermea, gde će u 2015. umesto od početka kvalifikacija ovo pravilo biti primenjivao od početka trećeg treninga.

Naredni zimski testovi biće održani na jugu Evrope, na tri lokacije po četiri dana dok ćemo 2016. godine imati samo dva testa. Biće dozvoljena i dva četvorodnevna testa tokom sezone koja će biti posvećena mladim vozačima. Skrećeni su i satovi koji timovi mogu da provedu u vazdušnom tunelu i koji sada iznose 65 časova tokom nedelje.
izvor

MOŽETE KOMENTARISATI I NA NAŠEM SAJTU
 
Poslednja izmena od urednika:

AUTOBLOGER

Moderator
<img src="http://www.automobili.rs/wp-content/uploads/2014/12/susi-wulff.jpg" /><p>

Napokon jedna lepa vest iz Formule 1. Naime, ekipa Wiliams-a zvanično je imenovala Susie Wolff, ženu sportskog direktora Mercedesa Toto Wolf-a, za test vozača Formule 1 za 2015tu. Pomenuta dama ima bogatu istoriju u auto takmičenjima, a najveće uspehe zabeležila je tokom takmičenja na veoma poznatom DTM-u.

Ovo je prvi put nakon 22 godine, da jedna žena učestvuje u programu Formule 1, što je ozvaničila i na dva treninga pred trke u Silverstoneu i Hockenheimu.
...</p>[hr]Ceo tekst pročitajte na SAJTU AUTOMOBILI[/hr]
 

AUTOBLOGER

Moderator
Prvi put ove sezone nemamo bolid sa brojem 1, jer je Hamilton aktuelni svetski šampion ostao na svom broju 44, a Vetel posle 4 sezone za redom je morao da pređe na broj 5

Mercedes
#44 Lewis Hamilton
#6 Nico Rosberg

Red Bull
#3 Daniel Ricciardo
#26 Daniil Kvyat

Williams
#19 Felipe Massa
#77 Valtteri Bottas

Ferrari
#7 Kimi Raikkonen
#5 Sebastian Vettel

McLaren
#14 Fernando Alonso
#22 Jenson Button

Force India
#27 Nico Hulkenberg
#11 Sergio Perez

Toro Rosso
#33 Max Verstappen
#55 Carlos Sainz Jr

Lotus
#8 Romain Grosjean
#13 Pastor Maldonado

Sauber
#9 Marcus Ericsson
#12 Felipe Nasr ...
 

AUTOBLOGER

Moderator
<img src="http://www.automobili.rs/wp-content/uploads/2015/02/McLaren-bolid-2015.jpg" /><p>

Tokom jučerašnjeg dana McLaren je predstavio novi Formula 1 bolid kodnog imena MP4-30, ali ovaj put sa jednim iznenađenjem. Naime, Honda će pogoniti McLaren bolid, za čijim volanom će biti Jenson Button i Fernando Alonso. Kada se vratimo u prošlost jasno je da je ovo novina, jer posle 23 godine, Honda opet sarađuje sa McLarenom.



McLaren je poboljšao znatno aerodinamički pritisak na prednjoj osovini, tako što je optimizovao protok vazduha između prednjeg krila i bočnog dela bolida. Inženjeri takođe su uspeli da povećaju aerodinamički potisak od 750 kilograma, ali su zaključili da je efikasniji pritisak vazduha od 700 kilograma, jer je dostupan uvek.



McLaren zadržao Pull-rod tip oslanjanja je zadržan, a zanimljivo je da airbox iznad glave vozača ima dva odvojena otvora. Novi bolid ima dugačak konvencionalni nos. Bokovi bolida su izraženo uski i kratki, a zadnje krilo trenutno nema DRS mehanizam.

Tip: Honda RA615H
Minimalna masa: 154 kg
Zapremina: 1.6L
Broj cilindara: 6
Ugao između cilindara: 90
Broj ventila: 24
Max. broj obrtaja: 15.000 o/min
Maksimalan protok goriva: 100 kg/sat (iznad 10.500 o/min)
Potrošnja goriva: 100 kg (od gašenja svetala do ciljne zastave)
Predsabijanje vazduha: ...</p>[hr]Ceo tekst pročitajte na SAJTU AUTOMOBILI[/hr]
 

AUTOBLOGER

Moderator
<img src="http://www.automobili.rs/wp-content/uploads/2015/02/alonso-udes-F1.jpg" /><p>

Predsezonski testovi Formule 1 u Barseloni nisu prošli bez incidenata, tj. desio se nemio događaj gde je Fernando Alonso u bolidu Honda MP4-30 izgubio kontrolu i udario u zid. Alonso je odmah prevezen u bolnicu, gde se još uvek nalazi.



Sa fotografija se ne može videti o koliko opasnom udesu je reč, jer bolid ne izgleda mnogo oštećen, što svakako ne mora da bude pokazatelj u kakvom stanju se nalazi ovaj španski vozač Formule 1.



Odmah posle prebacivanja Alonsa helikopterom u bolnicu stigla je informacije, da je Alonso svestan i da je sve u redu, što je na kraju potvrdila i FIA.


...</p>[hr]Ceo tekst pročitajte na SAJTU AUTOMOBILI[/hr]
 

AUTOBLOGER

Moderator
<img src="http://www.automobili.rs/wp-content/uploads/2015/02/Alonso.jpg" /><p>

Zvanično saopštenje tima McLaren-Honda izdao je povodom incidenta koji se dogodio u nedelju na testiranjima Formule 1 u Barseloni, a prilikom kojeg je povređen Fernando Alonso, gde je završio i u bolnici. Još uvek nisu jasne povrede Alonsa, ali tim tvrdi da je on dobro i da je može da komunicira.

U saopštenju tima se navodi da je Alonso u bolnici, da se brzo oporavlja i komunicira sa porodicom, prijateljima i personalom. Podsetimo, Alonso je u nedelju kolima hitne pomoći prevezen od staze do medicinskog centra, odakle je pod sedativima transportovan do bolnice. U bolnici je izvršena kompletna analiza, uključujući snimanje na CT i MRI skeneru, što je uobičajeno. Alonso će ostati u bolnici do daljnjeg - stoji u saopštenju tima.

Tim je uradio i telemetrijske analize izletanja Fernanda Alonsa i udarca u zid. \"I u ovoj ranoj fazi, možemo da izvedemo određene zaključke. Njegov bolid je išao kroz veoma brzu krivinu broj 3, proširio putanju, prešao preko veštačke trave na spoljnoj strani krivine, gde je izgubio trakciju, što je dovelo do nestabilnosti. Zatim se bolid vratio na stazu, točkovi su ponovo dobili trakciju, što je rezultiralo udarcem u zid. Naše ...</p>[hr]Ceo tekst pročitajte na SAJTU AUTOMOBILI[/hr]
 

Milos CTS

Moderator
Sport Klub 1
Petak 13.03.
02:30 F1 Australia – Trening 1 DIREKTNO
06:30 F1 Australia – Trening 2 DIREKTNO

14:45 F1 Australia – Trening

Subota 14.03.
04:00 F1 Australia – Trening 3 DIREKTNO
07:00 F1 Australia – Kvalifikacije DIREKTNO

10:45 F1 Australia – Kvalifikacije

Nedelja 15.03.
06:00 F1 Australia – TRKA DIREKTNO
 

AUTOBLOGER

Moderator
Početak sezone u Astrali kreće interesantno, naime branilac titule u Formuli 1, Britanac Luis Hamilton, startovaće sa prve pozicije na prvoj trci sezone.

Mercedes je kao i prošle sezone dominirao, jer je uz Hamiltona jedini vozač sa vremenom ispod 1:27,00 minuta bio njegov timski kolega Niko Rozberg.

Iz drugog startnog reda krenuće Felpe Masa u Vilijamsu i Sebastijan Fetel u Ferariju, a za njim i timski kolega Raikonen.

U prvih deset su još Valteri Botas (Vilijams), Danijel Rikardo (Red Bul), Karlos Sains Junior (Toro Roso), Roman Grožan (Lotus) i Pastor Maldonado (Lotus).

Hamilton je potpuno dominirao na Albert Parku, bio je najbrži tkom sva tri dela kvalifikacija, ali su mu pomogli i Rozbergovi problemi sa motorom, koji je zaostao šest desetinki.

Masa je stigao iza tandema Mercedesa izvezavši savršen krug u samom finišu kvalifikacija.

Prva trka nove sezone Formule 1, Velika nagrada Australije, vozi se u nedelju u 6 ujutru po našem vremenu, uz prenos na Sport Klubu 1.

Rezultati kvalifikacija za Veliku nagradu Australije:

1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes 1:26.327

2. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes 1:26.921

3. Felipe Masa (Brazil) Vilijams 1:27.718

4. Sebastijan Fetel (Nemačka) Ferari 1:27.757

5. Kimi Raikonen (Finska) Ferari 1:27.790

6. Valteri Botas (Finska) Vilijams ...[hr]Ceo tekst pročitajte na SAJTU AUTOMOBILI[/hr]
 
Vrh