VW Golf Mk2 2.0 GTI 16V & Mk4 TDI PD-130

drfedja

Member
Ma smešan je otpozadi...spušten, tanke gumice, mali ET na felnama, pa su uvučene ... izgleda ko roda sa skraćenim nogicama. :D :D :D

A o "handling-u" da ne govorim.
 

drfedja

Member
Felnice su sređene...



Fali samo chrome finish! :)

U pitanju su AEZ Simas felne evo kako stoje na Mk4:





Na slikama na ovim kolima su 18... 17 će biti daleko upotrebljivije. :)
 

Space

Starosedelac
Urednik
Neobičan dizaj za švabe moram priznati, ali dalekeo od toga da mu ne čuče ko dupetu noša :)
 

drfedja

Member
E..konačno su mi stigle felne... divi moje felne.. :D





Polirane su kredom... :) Sutra montaža...nove gume...neizdrž! :D
 

macak91

New member
Samo da se ubacim u vezi guma, uzeo sam pre 10ak dana Sava Eskimo HP2, sara 2016 stara mesec dana i odusevljen sam. Imam istu dimenziju kao i ti225-45-17i cena sa montazom je bila svuda oko 6500din. Dakle nema greske, guma ima na suvom i ovom sad 5-15c vremenu grip bolje od letnje Save UHP koju isto imam novu. Znaci auto mi potpisuje do 20kmh, a na letnjoj celu prvu brzinu.
Jako jako mekana guma odlican izbor! :)
Nisam ni proveravao index iskreno, ali sam je probao do 240 :)
 

drfedja

Member
Ima H index do 210... verzija do 240 V index je dosta skuplja. Da...grip je fenomenalan...otprilike kao nove letnje GoodYear Eagle F1, zapravo...dosta bolje od istrošenih letnjih. Guma je definitivno best buy. Meni potpisuje i drugu na potapanje gasa, a hoće i treću... :D Mene su izašle 31.000 RSD sa montažom i balansiranjem i novim ventilima. Nigde nisam video ispod 7100 RSD.

Evo kako su čučnule na autu:







 
Poslednja izmena:

drfedja

Member
Našao sam odlična Recaro sedišta za Golf i Boru. Stanje 10/10, sutra idem da ih montiram, doplata za moja 120e, što mislim da je vrlo povoljno.











 

drfedja

Member
Sedišta montirana, extra su kao i na slikama, malo prašine i to je to... Vozačevo je dosta bolje od onog koje sam imao.
 

drfedja

Member
Namestio metanol, ima 20KS vise sa "zozovačom", pumpa je bila zaglavila iz nekog razloga, odglavili smo je. Na čist metanol nema problema sa trokiranjem motora. Za miks sa vodom biće potreban solenoid.
Osim toga, sredili smo mapu, N75 vrednosti su nasvirane, pa ima vozljivost skoro kao fabrički turbo na niskim obrtajima, smanjene dimove do 2400rpm za neke normalne gasove, Launch Control je podignut na 3500rpm, start je munjevit sada.

Ima već godinu dana od kad je ugrađen veliki turbo, nije bilo većih problema, prešlo se 40.000 km i radi sve besprekorno.

Osim toga, legli su distanceri, jer AEZ felne imaju problem sa razmakom od kočionih čeljusti. Kada se montiraju nove pločice čeljust kači u felnu. Napred su postavljeni 5mm distanceri, a pozadi 16mm i to sada vrlo fino izgleda, a i lepše leži na putu.







Zapravo, napred je ET30, pozadi ET19 8J.
 

Space

Starosedelac
Urednik
Svaka čast na radovima. I mene čeka "metanol" :D Koji prečnik ti je diska? I koliki prečnik diska čeljusti mogu da "progutaju"?
 

drfedja

Member
Može, ali je skupa zajebancija. Na 17 felnu može nešto veći disk, za R32 mi trebaju 334mm diskovi i posebne čeljusti, ne idu ove sa jednim klipom. Drugim rečima morao bih da kupujem druge čeljusti, da pravim nosače, jednostavno, ne isplati se.
Stock diskovi su 288mm, sad imam 312mm i ATE power su (izrezani), keramičke pločice su stavljene, tako da je ovo primetan "upgrade" u odnosu na fabričke kočnice.
 

Space

Starosedelac
Urednik
Da ima sve smisla. Moja poenta je da sa većim diskom, pomeras i klješta preko distancera nosača klješta (koje bi morao da napraviš) i na taj način ne bi ti trebali distanceri felne, ali, ali, opet ako u tom slučaju moras da menjas i klješta, pa i drugi nosač klješta, komplikovano.
 

drfedja

Member
U suštini ove čeljusti i diskovi nemaju problem ni sa manjim felnama od 17, ali je dizajn felne takav da kraci preblizu prolaze, zato moraju distanci. U suštini radi to posao kako treba. Mogu sa debljim distancerima i veća klješta na ove felne, ali opet, ne isplati se ulaganja, ne planiram da imam 400KS pa da mi to treba. Za 1.9 TDI do 260-270KS je ovo sasvim dovoljno kočione sile.
 

drfedja

Member
Prošlo je sada već punih godinu dana od kada je stavljen veći turbo, ubačen metanol itd.... odradio sam jedno testiranje od 0-170 sa metanolom... start je malo lošiji problem sa trakcijom, pa je 0-100 6.5 sec, ali je preko stotke solidno brz:

[video=youtube;k24eVxp4M2g]https://www.youtube.com/watch?v=k24eVxp4M2g[/video]

Sa 13.8 - 14 sec do 160 sam vrlo zadovoljan. Sa metanolom se ubrzanje od 100-160 skratilo sa 8.2 sec na 7.5 sec, od 100-140 trećom 3.9 umesto 4.3, 100-180 11.3 umesto 12.3. Još je ovaj put mereno sa punim rezervoarom, što je dodatnih 40 kila težine.
 
Vrh