VW Golf Mk2 2.0 GTI 16V & Mk4 TDI PD-130

drfedja

Member
Što se tiče brendova automobile ne delim na taj način, već na dobre i loše, što znači da bilo koji od renomiranih proizvođača poseduje određene kvalitete u pojedinim modelima koji bi zadovoljili određenu ciljnu grupu vozača. Nekome će prijati fracuska udobnost u Renault-u, nekome italijanski imidž jedne Alfe, pristupačnost Fiat-a, a nekome robusnost i kvalitet izrade nemačkog VW-a ili Audi-a. Što se mene tiče iznad svega cenim vozila koja mogu da izdrže kilometražu i upotrebu a da ne izgledaju "ofucano". A to da li je nešto isplativije za vožnju od nečega, to je već tema neke druge diskusije. Ovde sam da podelim svoja iskustva i da prihvatim tuđa. A sad slike:

--Ovaj Mk2 je proputovao pola Evrope i sabio kod mene preko 200.000 Km:









Inicijalno je bio 1.8 16V KR od 139KS. Ispod haube je ACE motor deklarisan na 140 KS prebačen iz Audi 80 B4 2.0E 16V. Ima K-Jetronic koji radi. :) Motor je manje-više standardan, ide veoma dobro i uparen je sa menjačem od Golfa Mk3 2.0 8V, pošto su do sada svi menjači od 1.8 bili salomljeni. Suštinski najveći problem oko ovog auta je godište.

a sada je red naravno na Mk4:







PD-TDI od 131KS ide fenomenalno za masu vozila skoro 1300 Kg. Za sada je rano reći kakva je pouzdanost, s obzirom da sam prešao oko 3500 Km od kada sam ga uzeo, ali je do sada sve prošlo bez praktično bilo kakvog problema. Inicijalno je urađen veliki servis, promenjeni su prednji diskovi i pločice, alu nosač menjača i šolje amortizera, a zbog stajanja morao je i novi akumulator. Enterijer je jako dobro očuvan i gotovo da se ne čuje nikakvo krckanje i lupkanje unutra. Primećen je problem sa tandem pumpom koja pomalo pušta goriva. Rešenje je zamena, a nova košta oko 200 €.
Stock ovaj auto ide 8.6 sec do 100 koliko je izmereno, što je više nego dobro, pomalo je "soft ride" u odnosu na Mk2 GTI, ali je prilično neutralan u krivinama. Osećaj u vožnji je kao da agregat raspolaže sa više od 130 KS. Osim ovoga, nabavljen je set zimskih guma na 16tkama, a stigle su i 17tke, za sada sa polovnim letnjim gumama, a u planu je i čip tunning i sređivanje pojedinih sitnica. Za sada jako dobro služi, a za 3500 km praktično nije potrošio ni malo ulja i rashladne tečnosti. Zamajac i kvačilo su u izvanrednom stanju, kao i opšte stanje.

Toliko od mene za sada.
 

Space

Starosedelac
Urednik
Sta da ti kazem, sem neka je sa stecom nova makina. :) Vidi se da je dobro ocuvana. Imas li nekih planova za nadogradnju?
 

drfedja

Member
Za sada očekujem auto u tip-top stanju, a onda ću možda da se pozabavim nabavkom hibridgnog turba i FMIC intercoolera i očekujem oko 210-220 KS. S' druge strane, ovaj auto ima novu turbinu, koja je ugrađena u Holandiji, tako da ostaje pitanje da li da se bilo šta čačka, ili da se jednostavno naruči rezervni set turbine i intercoolera. Naravno, tu će onda biti potreban i drugi set amortizera, po mogućstvu podešavajućih sa sve oprugama, a što se kočnica tiče serijske su odlične za do nekih 200 KS, identične su kao na GTI modelima. Razmotriću takođe i nabavku ojačanog kvačila i zamajca da bi sve to istrpelo 420+ Nm.
 
Poslednja izmena:

drfedja

Member
Super vozni park

Daj nam još slika i neka su ti srećni radovi :pivo
Za Mk4 su nedavno stigle 17tke, u pitanju su Ronal-ove felne:











Na srebrnom Mk4 bi trebale da daju R32 look, ali to čeka proleće. ;) Razmišljam o ugradnji projektora i xenonskih sijalica u farove ili o kupovini komplet farova od R32 sa sve ksenonima.

Mk2 u poseti Dachau u Nemačkoj u Septembru:



prolećno sređivanje limarije... sajtne od pocinkovanog lima:



sedišta od Mk4:





vožnja kroz Beč, oktobar mesec:



put kroz Alpe:



digitalna Digifiz tabla:

 

Rapture

New member
Nije mogla mk2 boljeg vlasnika naći :D
Ove felge za mk4 ima da legnu odlično, a za ksenon ti je vjerovatno jednostavnije da kupiš komplet farove, a originalne imaš za rezervu.
 

drfedja

Member
Danas odrađen remap kod Novaspeed-a na Mk4, podignuta snaga za 30% i obrtni moment za oko 40%, urađen LC i POPCORN blokada.

Pa šta ćeš 600 Km iliti 300 evrića.... kakvi pilići, kakvi bakrači... to je Golf Mk1 TNGejac... :troll:

Elem... odrađen čip danas za mk4, podignut je na 175 KS i mnogo Nm... po mojoj računici ako na 2850 rpm baca 174KS to je ~450 Nm. Prilikom pritiska na papučicu gasa zavrti točkove u drugoj na suvom do nekih 3800rpm.... dakle paljenje guma. Urađen je i "launch control" kao i "popcorn" blokada na 5100 rpm. Nema previše dima, naročito na punom gasu, gotovo da ga nema uopšte, izuzev prilikom aktiviranja LC.
Stock je izmereno 133 KS na motoru, a sa remapom 174. Moglo je da se još overbustuje na većim obrtajima, ali postoji rizik za turbinu. Dakle, ovo je za svaki dan.
Ovako izgleda rezultat merenja sa dyno-a:



a ovo je preračunato u Nm i rpm u excelu, prema prenosnim odnosima u menjaču i veličini točkova....





Fabričke vrednosti za stock su 310 Nm i 131 KS. Remapovan grafikon je sa uzetim korigovanim vrednostima. U odnosu na fabricku mapu, razlika je u snazi 30%, odnosno 41% u obrtnom momentu. Na kolima je dakle, sve standardno, tu je i katalizator i EGR.

Snimak nije reprezentativan toliko jer je snimljen na blagoj uzbrdici, a i malo sam ga prevrteo u prvoj....
[video=youtube;LKeY7dAOhB4]https://www.youtube.com/watch?v=LKeY7dAOhB4[/video]

Pored svega ubrzanje od 0-100 je 7.45 sec, pri tom brzinomer ovde veoma malo laže... 2 Kmh na 100.
 

dejan

New member
Svaka cast na masinama. Odlicni tockovi za g4. Ako neces divljati sa autom tj ici na trke dovoljno ti je i fabricko kvacilo.
 

drfedja

Member
Auto treba da služi za put i za ulicu, za trkanje bi trebalo imati još jedan auto... ;) Premerio sam i međuubrzanja i razlika je opaka. Sada mu treba od 80-120 trećom 4.3 sec, a trebalo je oko 6, četvrtom 4.65, trebalo je oko 7, petom 5.8.... deluje zastrašujuće brzo.
 

elas

New member
Naviknuces se brzo na to,pa ces ponekad misliti da ti ni to nije dovoljno...ali veruj mi jeste za svakodnevnu voznju,uvek imas mogucnost da preteknes i kad niko ne moze,ubrzas i kad mislis da je sve gotovo i da te neko stize od pozadi i lupa.Ti pun gas i odes,koliko me samo puta izvuklo to sto imam snage na malom obrtaju.
 

drfedja

Member
Definitivno nije jednostavno izmeriti i postići najbolje ubrzanje od 0-100, naročito u večernjim satima ovih dana kada je vlažan asfalt. Ispade da sa uključenom kontrolom proklizavanja je bolje ubrzanje nego bez. Zapravo izmereno na relativno mokrom i klizavom asfaltu.... 6.88 sec od 0-100, bez LC, dok je sa isključenim ASR bilo jednom čak 8.7, a drugi pokušaj 8. Hm...šta reći dalje.... zadovoljan sam, veoma, max ubrzanje je bolje skoro 2 i po sekunde od fabričkog, što je pokazatelj realne snage.
A obilaženja, to više liči na preskakanje. Odlepljivanje od branika je veoma efikasno. :)
 

Rapture

New member
Eto zaokruži to ubrzanje na 7sec... to je super, stvarno dobar rezultat, pogotovo u usporedbi sa tvornički, kao i ostali parametri... jesi mjenjao kakve dijelove? Ili je samo remap na sve tvorničko?
 
Vrh