VW Golf Mk2 2.0 GTI 16V & Mk4 TDI PD-130

drfedja

Member
Kakve fitinge ? Sve bi trebalo da ti je u kutiji sa kompletom... Ja sam uz WMI dobio plastične cevke, dizne različitih veličina, pumpu i kontroler. Sve ostalo je budž...
 

Space

Starosedelac
Urednik
Torqbyte radi samo visoku elektroniku, ne radi komplet rešenja. Ali sam poručio sve sa Snow-a. Problem je što sam sve te delove mogao i kod nas da uzmem na istom mestu po 4 puta manjoj ceni, gde sam i pre 12 godina uzimao delove za vodena hlađenja, sem dizni naravno...
 

drfedja

Member
E drugari da se javim posle dužeg vremena. Godža se i dalje veselo vrti, konji mu nisu pobegli, od ugradnje turba je prošlo skoro 70.000km i evo kakva su iskustva. Prvo i osnovno, CATCH CAN... dobro gledajte šta uzimate, desilo mi se da mi je 2x sjebao zupčasti kaiš jer su rupe na Catch Can-u bile suviše uzane za iberlauf, što je dovelo do propišavanja ulja na semerinzima. Otišao je semering bregaste i semering radilice spoljni (srećom), što je kontaminiralo kaiš. Prvi kaiš je preskočio 1 zub kad sam išao ka Grčkoj 2016., a drugi kaiš je preskočio ovde u Beogradu. Na kraju sam skinuo sporni catch can i nabavio drugi koji ima rupe široke praktično kao crevo od iberlaufa, dakle nema povećanog pritiska u karteru. Oba puta nije došlo do kontakta, jer kad preskoči do 2 zuba na bregastoj ne lupa ventile...tako da sam imao više sreće nego pameti.

Nakon toga sam zamenio semeringe i dihtung poklopca ventila i sad je motor suv kao barut.Osim ovoga imao sam problem sa adapterom za izduvnu granu i turbo, ploča se vremenom deformisala od toplote, što je dovodilo do smanjenja pritiska izduvnih gasova u grani i turbo laga. Problem sam rešio kod Vuka u Jajincima, koji je Space-u radio "tetku". Uzeli smo originalnu flanšnu od Audija na koji se kači turbo i zavarili smo je za izduvnu granu sa specijalnim elektrodama za gus. Dakle, grana je od gusa i flanšna je od gusa. Sada već ima 10tak hiljada km da sam prošao i nema problema.

Novo rešenje za granu:


Staro rešenje za granu:

Osim toga, ostali problemi su se ogledali u pucanju turbo creva od turba do flanšne, mada ćemo ovo da rešimo na drugačiji način, jer su ta creva uglavnom polovna iz orignala. Trebalo bi napraviti drugačiju cev od turba od intercoolera, pošto je fabrička prilično restriktivna. Osim ovoga trebalo bi polako rešiti kvačilo, koje sve teže odoleva udarima obrtnog momenta. Na kraju krajeva, ne mogu da se žalim, kvačilo je fabričko, nije menjano od kad je kod mene auto, a to je oko 115K km i još uvek radi posao sa fabričkim punim gasovima, pritiscima do 1.5 bara.

Dakle, zaključak, motor i menjač trpe bez problema ovo sve, ali dobro pazite šta stavljate od delova i vrlo je poželjno originalno kvačilo. Najveći problem koji je neophodno rešiti je izduvna grana, creva i kvačilo.
 
Vrh