VW Golf Mk2 2.0 GTI 16V & Mk4 TDI PD-130

drfedja

Member
Čuvaj se čađavog. xD xD xD Dok ne nasviraš tu tetku. :p Onda mogu da se vadim na to da mi troši 7 litara nafte. LOL :smeker
 

dropac88

Moderator
Bogami moja tetka trosi do 15 kad se stisne.
Svaka cast na uradjenome.
Verovatno cudno gledaju kad ih oflekas u drugom autu xD
 

drfedja

Member
Evo sa težom nogom na gasu, gradske vožnje uspeo sam da izvucem prosek 8.3 litra na 100 Km, mereno čep metodom, po bordu je bilo 8.1 litar na 100km. Ta potrošnja je sasvim lako spustiva na 7-7.3 l/100Km. Vožnja, kombinovano, autoput, lokalni putevi 320Km prosek 6.5 litara na 100Km, takođe umereno teška noga na gasu, autoput vožnja ne ispod 150, lokalni putevi puni uzbrdica i krivina. Za snagu koju isporučuje, potrošnja je nestvarna.
 

drfedja

Member
Evo da se malo pohvalim....

Nabavio sam povoljno AEM WMI kit sa diznom za 1.9 motore, pumpom za alkohol i vodu od alfiste Žeksa koji je rešio da rasproda kit sa njegove fantastične GT koja je izvukla 272KS. GT je išao na 250KS sa GTB2260VK bez WMI ubrizgavanja, a čak na 272 KS sa. Moje ambicije nisu da imam veliki turbo lag i snagu u piku, pa ću se zadovoljiti sa manjim i upotrebljivijim u svakodnevnom životu GTB1756VK i 215KS odnosno 230-235KS sa WMI. Zamenio sam sva creva od turba i intercoolera, pa je snaga skočila za dodatnih 6KS, odnosno 5KS na točku, što svakako nije za bacanje. Izmereno je 420Nm što je manje nego zimus, a razlog tome je razume se, vreo vazduh zbog kojeg je turbo pomalo lenj na nižim rpm.

Evo i dyno pull-a:

[video=youtube;2DFr8sVKro0]https://www.youtube.com/watch?v=2DFr8sVKro0&feature=youtu.be[/video]
 

M_M

Active member
Ko bi rekao da iz 1.9tdi može ovoliko da se izvuče za svaki dan bez nekih ogromnih ulaganja, a da pritom potrošnja ostane relativno niska... svaka čast na umeću!
 

drfedja

Member
Očekuj još 15-tak konja u toku nedelje, samo da zabušimo rupu za diznu za WMI. Biće to 100 KS više u odnosu na stock. Odradiće se još neke korekcije na mapi.
 

drfedja

Member
Danas smo ubudžili diznu za Watermist....

Ovih dana bi trebalo da se to upakuje i da se farovi dovedu u red. Juče sam remontovao sve četiri brave, sada konačno radi u full-u zaključavanje iznutra i brave više nisu u problemu.
 

drfedja

Member
Metanol montiran, upakovano sve u fullu...

Kanister je smešten iza branika, postavili smo tu i pumpu, a rešenje protiv vibracija je nosač od CD-a. Kroz rupu pored fara je sprovedeno plastično crevo, pa je moguće sipati vodu i alkohol najnormalnije kao tečnost za brisače.

Diznu smo realocirali na alu cev, pošto je na EGR cevi pravila problem, dešavalo se da posle nekog vremena počnu kapljice da uleću u motor, što je rezultovalo trokiranjem i rizikom za hidroudar. Nakon realokacije na cev, raspršivanje smeše metanola i vode je daleko bolje, pa je i odziv na gas bolji. Sa diznom na EGR cevi je razlika nekih 5% u ubrzanju, realno je to nekih 10-12KS razlike, dakle vrlo sličan rezultat kao što je postignut i na JTD 16V agregatu na kojem je ranije vožen ovaj uređaj. Kada se dizna malo udalji od usisa porast snage je oko 20KS sa ovim pritiscima turba.

Kontroler smo montirali u kabinu, pa je vrlo jednostavno moguće odrediti kada meth počinje da prska, a kada ima pun potencijal. Kada se postavi da ranije kreće, motor deluje dosta živahnije od samog starta.


Temperatura izduvnih gasova je oko 100C niža. Ugrađen je i prekidač u slučaju da nešto krene po zlu, uređaj se jednostavno isključi i sve radi normalno bez njega.Međutim, moraću da ga ne koristim do daljnjeg jer se dešavalo da mi naliva vodu u usis kada ne treba, što može da izazove hidrolok. Poslao sam mail AEM Performance-u i odgovorili su mi da mi treba nekakav solenoid, ventil za prekid ubrizgavanja, da je vrlo poželjno to ugraditi za svakodnevno korišćenje.

Što se tiče razlike u snazi, sa 40% metanola ima oko 7% više snage i obrtnog momenta, tako da padamo negde između 225 i 235 KS.
 

drfedja

Member
Konačno sam rešio lag sa niskih obrtaja kada je izduvna grana ugrejana. Napravljeni su dihtunzi, bakarni i to sada radi posao odlično. Naime, dešavalo se da se flanšna između turba i grane izdeformiše od toplote i da počne da propušta izduvne gasove, zbog čega je turbo postajao lagovit i često se na autoputu dešavalo da prijavi underboost i isključi turbinu na nekih 2100-2400 rpm. Taj problem se dešavao od početka, a naročito je izražen posle duže vožnje autoputem, kada se sve lepo ugreje, zatim posle vožnji na dugačkim uzbrdicama.

Dihtunzi su postavljeni između flanšne i grane, kao i između flanšne i turba i stavljena je "diht masa" za auspuhe i rezultat je izvanredan. Odziv na gas je skoro identičan kao sa fabričkim turbom sa 2100-2500rpm, ali je kasnije daleko jači. Osim toga, pritisak turba je sada daleko stabilniji. Usput smo prekontrolisali stanje turbine i posle 27.000 km vožnje sa mapom od 2.3 bara sve je u top stanju, ležaj nema luft, VNT je u odličnom stanju.
Sada mogu da kažem da su sve dečije bolesti preležane. :)

Ostaje da se ugradi solenoid za metanol diznu da bi mogao WMI da se koristi za svakodnevnu upotrebu u kombinaciji sa vodom.
 

drfedja

Member
Ovih dana sam imao problema sa kvačilom, ali ne sa korpom, lamelom i zamajcem, nego sa sekundarnim cilindrom, koji je procureo, pa je hidraulika malo zezala.
Morao je menjač dole, usput smo pregledali kvačilo i zamajac i za divno čudo, sve je u super stanju, zamajac nema luft, lamela nije spaljena, kod mene nije menjan set do sada, a ja sam prešao 82.000 km.

Usput je zamenjen i španer PK kaiša, koji je propisno bio pohaban, dok je roller bio u ok stanju. Još će morati da se promeni i remenica serva, pošto povremeno proklizava kaiš koji je nov. Remenica se malo "naoštrila", tako da joj je vreme.
 

dejan

New member
Svaka cast na radovima/zivcima, odlicno uradjeno. Ovo sto ti pali safe mode moguce da nije do mape, mozda turbo nije podesen kako treba ako se od pocetka montiranja pali... Kod koga si uzimao turbo tj. ko je radio konverziju na vakum?
Odlican info u vezi wmi-ja :pivo
 

drfedja

Member
Svaka cast na radovima/zivcima, odlicno uradjeno. Ovo sto ti pali safe mode moguce da nije do mape, mozda turbo nije podesen kako treba ako se od pocetka montiranja pali... Kod koga si uzimao turbo tj. ko je radio konverziju na vakum?
Odlican info u vezi wmi-ja :pivo
Opet je uleteo u limp, ali se ovo posle sredjivanja grane mnogo redje desava.

Investirao sam u VCDS i novu bateriju za laptop i otkrio par "sitnica". Prvo, linearizacija MAP senzora nije odrađena kako treba za atmosferski pritisak u usisnoj cevi. Naime dijagnostika je ocitavala 740mbar pritiska sa ugasenim motorom na kontaktu! Zbog toga je dolazilo do gasenja turbine na malom boostu...tipa 7-10 PSI na 2100 rpm. Jednostavno ocitana vrednost je bila pogresna i ocitavana je kao manja zbog cega je ecu prijavljivao underboost condition.
Druga stvar, jedan ulozak dizne je vec duze vremena problematičan. Kada se zagreje motor na 90C korekcija prve dizne je bila 2.99, sto je daleko od tolerancija. Normalne vrednosti su do +-1. Ovo nije imalo neke veze sa limpom, ali je imalo veze sa povecanom potrosnjom. Osim toga utice i na performanse.

Ulozak je zamenjen, spaljen je jos pre 30.000 km u procesu tjuniranja, zbog visokog EGT-a. Sada je medjuubrzanje od 80-120 skraceno sa 3.56 sec na 3.2 sec.

Rale Novaspeed je iskalibrisao senzor i ubacili smo LC- launch control, koji ponekad zatreba za objasnjavanje iz mesta. :)

Premerili smo snagu, međutim valjci nisu pokazali nikakvo poboljšanje zbog dizne, iako je na putu auto 7.5% brži u raznim scenarijima ubrzanja. Izmereno je ovog puta manje konja nego letos...tacnije 207KS i 478Nm u četvrtom stepenu prenosa, dok je letos mereno u trećoj 420Nm i 214.5 KS. Kada je auto mapiran izmereno je 208.5KS i 460Nm, tako da kapiram da valjci baš i nisu toliko merodavni za realne performanse na putu.
 

M_M

Active member
Ta mala razlika može biti od milion razloga, od samog merenja, goriva, stanja filtera, spoljne temperature itd... To ti je kao kada se meriš na vagi jedno jutro, pa onda sledeće, a razlika plus-minu jedno kilo... ista vaga, isto vreme ali...
 

drfedja

Member
Ta mala razlika može biti od milion razloga, od samog merenja, goriva, stanja filtera, spoljne temperature itd... To ti je kao kada se meriš na vagi jedno jutro, pa onda sledeće, a razlika plus-minu jedno kilo... ista vaga, isto vreme ali...
Doduše... malo smo krivo ušli na valjke, pa i to može da utiče. U realnosti su performanse bolje zbog nove dizne i naravno, rad je daleko uglađeniji. Od kada smo linearizovali MAP nema više gašenja turbine. Mogli bi eventualno da vratimo N75 vrednosti sa prvog remapa da bi se postigao bolji odziv od 1700-2400 rpm. Na grafikonu se primećuje blago kašnjenje do 2000rpm, a onda kreće da raste obrtni moment sa 240Nm na 2000rpm, na 400Nm na 2500rpm, da bi dostigao skoro 480Nm na 2900rpm. Od 2400rpm auto povlači vrlo odlučno.

Svaka čast na volji! :RpS_thumbsup:
Dijagnostika je odradila svoje. Preporučujem kupovinu dotičnog kabla, vrlo korisna stvar. :)
 

Space

Starosedelac
Urednik
ja sam je uzeo početkom leta, kupio i neki 10" notebook za 70e i eto rešenja, odlična stvar nema šta :)
 

drfedja

Member
I dalje nema limp moda, auto ide kao besan i troši 0.8 litara na 100 km mereno čep metodom. :) Usput sam rešio da se ratosiljam starih 16-tica zimskih, jednostavno nisu adekvatne za snagu koju treba da prenesu na asfalt. Pazario sam AEZ felne 17x8J za 130 evra. Vrlo lep model felne, u pitanju je "deep dish" dizajn:Poslao sam ih na sređivanje falca. Falc bi trebalo da dobije hromirani sjaj. Nešto na ovu foru:S tim što ih neću farbati u zlatno. :D

Planiram da na njih stavim nove Sava Eskimo HP2 zimske gume, s obzirom da su mi wintere na sadašnjim Ronalovim šesnaesticama još malo pa izvožene... (ovo im je treća sezona). Već imam prodaju za stare 16tke sa kojima je došao auto za nekih 120-130e sa polovnim winterama, čime pokrivam kupovinu ovih felni, ali ne i poliranje falca i nove gume. Četiri nove gume 225/45/17 su oko 1000 din po komadu skuplje od 205/55/16. Ulaganje je sasvim opravdano iz više razloga:

1. Povećana stabilnost (trenutno je očajna u odnosu na letnji set), povećana širina neće bitno uticati na vožnju po snegu, a i snega ima 10 dana u godini.
2. Poboljšanje izgleda. (jednostavno, nije mi muka da pogledam auto na parkingu). :smeker

Uostalom... evo kako sada izgleda sa zimskim setom 16tica: 

M_M

Active member
Smešak i milina kada se vidi auto na parkingu je jako bitan, inače čemu sve?

Dakle potpuno razmlljivo i opravdano, auto će izgledati za klasu bolje sa novim felnicama.
 
Vrh