Teretana i vežbanje, ishrana, zdrav zivot :)

Space

Starosedelac
Urednik
Teško gubim kilograme, a lako ih dobijam, ima li neko stručan po pitanju nekih rezima ishrane, kako vezbati u doba kad imamo po najmanje vremena za sebe itd? :)

:kafa
 

Mihailo

New member
To ti je zbog usporenog metabolizma, nadji neku dijetu na netu za ubrzavanje metabolizma..

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
 

Djole_Alfa

New member
Ja imam super kontrolu nad svojom tezinom.Trenutno imam 78kg a mogu da se ugojim za mesec dana 3,4kg a isto tako mogu jos brze da smrsam.Pre nekoliko meseci sam imao 86kg al zato sto sam vezbao redovno,dakle nije od jela pica i slicno.Sad kad sam malo zapustio treninge kilaza malo po malo opada.Sad cu opet po malko u formu.Space moj ti je savet sl..Najbolje vreme za trening je uglavnom prepodne ili kad se ustanemo jer je tad metabolizam najbrze radi i najaci.S obzirom da svi radimo i imamo obaveze,uzmii preparat za skidanje kilaze a ujedno u toku nedelje da izvezbas makar 3 puta i to pravilno i sa ne nekom preteranom kilazom.Bitno je raditi pravilno i sa sto vise ponavljanja.
 

Shone STI

Moderator
Ne mozes dijetom ubrzati metabolizam ili ishranom tada samo regulises nivo unosa proteina masti i hidrata. Za svakog je individualno ali ono zbog cega se svi gojimo jesu ugljeni hidrati zbog kojih se visak unesenih deponuje u masti a zbog neaktivnosti ne trosimo dovoljno ugljenih hidrata. Cista matematika. Metabolizam se iskljucivo ubrzava VEZBANJEM! aj sad svi na trening :D

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
 

Voja

New member
Ne postoji nista odredjeno, vec moras da promenis sto bi se reklo nacin zivota na jedan duzi period koji zavisi od toga 1) koliko zelis da postignes 2) koliko ces se drzati i biti posvecen tome. Nakon toga da bi zadrzao taj neki izgled/kilazu mozes da popijes ko koje pivce, nabodes po koji cevap itd. ali sve umereno, bez prezderavanja i bez daj jos jedno eto cisto tako, drugacije nije moguce osim ako vec nisi darovan dobrom genetikom i metabolizmom.

Generalno vezbanje (teretana bi bila OK). Program za pocetnika nije toliko bitan, sta god da radis daje efekat. Kolicinski koliko stignes, 3x nedeljno je verovatno optimum. A glavna bitka ti je u hrani koju jedes, ako jedes isto kao do sada a ides u teretanu najverovatnije da neces skoro nista smrsati ili jako jako malo. Nema alkohol, sokovi, nema masne i "nezdrave" hrane. Nema grickalica (chips, smoki, cokolade, stapici, mars cokoladice i sve ostalo na taj fazon, i 3 u 1 i ostale zezancije izbaciti). Jedes samo povrce, voce, meso, ribu, tunjevinu, jaja, mlade sireve, moze kecap, senf a ne majonez i slicne masne stvari. Ponekad pojedes i testetininu, izbegavas pekaru ako mora uzmes kiflicu i jogurt i to je to. Jedes vise kuvano, kada przis namazes samo tiganj uljem, ne da jaje pliva kraul u ulju, hrana moze da se soli naravno. Jedes samo kada si gladan a ne iz dosade, kroz par meseci dobio bi dosta dobar rezultat ako se pridrzavas toga.

Ako sumnjas da imas neki problem hormonske prirode (ali 99% da nemas). Proveris u nekoj privatnoj laboratoriji tiroide tj. T3 i T4 hormone (debalans = gojaznost, "los metabolizam"). Ukupan testosteron (ispod granica normalnog = gojaznost, umor, nedostatak energije, los libido itd) i estrogen (povisen = umor, gojaznost, slicno kao za testosteron)

Ja treniram aktivno sada ima vec ~3god. Dizem tegove da ne kazem "bildujem" i hranim se po tom principu - sada vec opustenije jer zadrzavam taj izgled i kada pojedem cesce i "gluposti". Kada sam mrsavio jeo sam kako sam ti napisao i to je ako ne jedini, verovatno jedini nacin za vecinu ljudi.

Evo ti da vidis kako izgledam da ne bude da sam tamo neki sto sve zna a izgledam ne znam kako, a pre svega ovoga sam imao mali stomak, bio sam sitan ..ono sto bi se reklo "skinny fat" na internetu. Ne debeo ali sa malim stomakom a svuda drugde mrsav :RpS_smile:

http://imgur.com/a/kM7Jm#0

Ako tebi ili jos nekome drugome treba neka pomoc (barem pocetnicka posto sam i ja to sve prosao) tu sam. Ali ovo sto sam ti napisao to je 100% dovoljno sto treba da znas i bez daljeg detaljisanja. Nauci samo malo gde cega ima, gde ima UH, gde ima masti, gde proteina. Kada kupujes namirnice okreni onu tabelu pa vidi cega ima. UH - glavni izvor energije 1g = 4cal. Masti - zavrse kao masti osim ako "nisi previse jeo" pa se svejedno potrose kao energija nakon UH 1g = 9cal (i zato su na losem glasu, kaloricnije su od proteina i UH). Protein - gradi i obnavnja = toga zelis, imas ga SAMO u mesu, jajima, ribi, tunjevini, mlecnim proizvodima. U povrcu i vocu imas jako male kolicine i nije potpun protein (protein se sastoji od mislim 22 amino kiseline, kod namirnica zivotinjskog porekla imas sve 22 AK, a kod povrca i voca nemas sve, samo odredjene). 1g proteina kao i UH = 4cal. 1g alkohola = 7cal.

Eto, dovoljno ti je to da znas

Metabolizam se iskljucivo ubrzava VEZBANJEM! aj sad svi na trening :D
U principu da, vezbanje, treniranje, aktivnost .. :RpS_smile:
 
Poslednja izmena:

Rapture

New member
Voja, koliko je bitno doba dana u koje se vježba i kada je najbolje? Ujutro, popodne, navečer?
 

Voja

New member
Nema nikakave veze, kad god ti se vezba :RpS_smile: o tome ces citati 1000 gluposti na internetu, neko ce ti pricati na prazan stomak zbog ovoga i onoga, pa neko ce pricati e ujutru zbog hormona rasta tada je najveci kao i testosteron itd. Sve su ti to gluposti tj. potpuno zanemarljive stvari. Mnogo tu ima nebuloza cisto da se pisu neki clanci i da se nesto prica a stvar je bas ono crno na belo, par osnovnih stvari, nikakava nauka.
 

Rapture

New member
Super, tom sam se odgovoru nadao :D
Hvala na svim informacijama, trenutačno sam žgoljo pa reko da poduzmem
nešta po top pitanju :D
 

Space

Starosedelac
Urednik
Evo samo da javim i ja sam počeo prošle nedelje, na Šonetov nagovor oko izbora teretane, hvala Šone :D. Hteo bih da počnem sa uzimanjam Glutamina, neko ko se razume, koji, gde kupiti itd?
 

Dzony

New member
E ajde da recem i ja koju.
Posto na temu mrsavljenja ima milion stvari, prosto da te glava zaboli. Ono najbitnije u skracenoj verziji je:

Da se iz ishrane izbace svi otrovi: Seceri,soli,masna hrana,testo. Dakle sokove,slatkise,fast food i pekaru zaboravite. Jedite cesce i u normalnim porcijama,one gluposti nejesti posle 18h Zaboravite. Ukoliko se bacate na trening- Znate vec,piletina,pirinac,riba,kostunjavi plodovi,povrce,voce i td.
Sto se tice treninga,nikako se forsirati (tipa trenirati 6,7 dana nedeljno,kao sto znam neke pojedince). telu je potreban odmor,misici rastu dok telo odmara.

Da ne bude da pricam bezveze,evo moje promene sa 101kg na 85kg u periodu od 1 godine.



Ono sto je najbitnije ubrzao sam metabolizam,i sad nemam vise problema sa kilazom,cak i kada netreniram po mesec,dva.
 

Space

Starosedelac
Urednik
Sve ovo je meni jasno, belančevine bez masti uveče, imam 5 obroka na 3 sata. Ja sam napravio sledeći raspored.

Ujutro čim ustanem: pahuljice, ovas, badem itd uz malo mleka bez masti
Užina: voće (ne jedem banane, slatke jabuke)
Ručak: meso, riba, pirinač, povrće obavezno itd
Užina: samo povrće
Večera: kuvana "pernata" mesa (piletina, ćuretina, pačetina itd) sa Ella sirom i 0% masti

Vežbam na 2 + 2 + 3, tj. tipa ponedeljak – sreda –subota . Pre godinu dana sam imao 103KG, sad sam se svukao na 92K kroz malo drugačiju ishranu (šećer u svim oblicima, testo i sve što je pravljeno na brašnu i od bračna, gazirana pića, alkohol, slana jela itd) i malo vožnje sobnom biciklom. Međutim hteo bih da popravim stanje na nekih 82-3Kg na moju visinu od 180cm.

Počeo bih da uzimam glutamin za bolji oporavak mišića i lakše treninge, navodno ta aminokiselina je presudna za ovo što navedoh i uzeh ovo ispod. Čitajući po forumima uzima se ujutro i uveče po 10g, sa tim što se uzima i 10k pred trening na dan kad se trenira razmućeno u običnoj vodi.

Neka me neko ispravi ako grešim u nečemu.

 

Voja

New member
Sta je to 2+2+3? Vezbas pon, sre i subotu? Ako je tako to je OK! Mozes da radis celo telo po tom principu ali naravno 3-4 serije po partiji samo, moze i 1 vezba samo po partiji.

Glutamin OK ali ne cini nikakva cuda. Svi suplementi su generalno nesto sto na papiru ima smisla ali je to u praksi djura. No ako vec oces nesto po meni bolje ces da postignes rezultat da odes na sajt ogistre i uzmes 3.5kg protein-a za 6500-6500din. i da ti to traje 2 meseca (2 merice na dan koristis). Uzmes jednu posle treninga a drugu uzmes napravis obrok od nje (tipa 70-80g ovsenih, 200-250ml mleka, merica proteina = vrh ukus a niskokaloricno i kvalitetno) ili jednostavno popijes "sejk" kad oglasnis umesto nekog obroka. Sve ti se svodi na to da ubrzas metabolizam treningom i da jedes "u deficitu", radis to 8-10 nedelja i pasces ti na 80tak.

Nemoj da upadas u te zamke i reklame suplementacije, iz prve ruke ti kazem nista ne uzimam jer je sve generalno djura. A ni clen i efedrin ne prave nikakve rezultate ako ne jedes u deficitu. Nema bolje od hrane i samo se drzi tih obroka, nema izmedju sok, alkoholno nesto kao ni kafe koje nisu ciste turske (moka, late i ostale zezancije nemoj u tom periodu, samo to sto si napisao kao obroke).

Sve u svemu to sto si napisao je dobro, ne mora ni sta striktno svaki dan tako i ne moraju uvek ovsene. Samo jedi "zdravo" (voce, povrce, meso, niske masti - samo zbog kaloricnosti inace masti nisu za izbegavanje) i neka ti vecina obroka bude skuvana a ne proprzena itd. i to je to :RpS_thumbup:

A ubuduce da ne bi povratio to sto izgubis moras samo malo da se kontrolises sa alkoholom i jedes po principu "samo kada si gladan" sto bi se reklo a ne iz dosade kokice, cipsevi, 15 cevapa a sit si posle 6 itd.
 

Space

Starosedelac
Urednik
Imam odličnu samokontrolu, a što se tiče alkohola njega ne pijem tako da mi sve to ok. Međutim doneo sam odluku, i ako baš moram da se častim kaloričnim bombama, neka to bude jednom u mesecu (pica, palačinke itd :)) jedan je život. :)
 

Dzony

New member
Ma slobodno se casti brate... Ja kad pogledam koliko sam djubreta ubacivao u sebe ranije,ovo sad je piknik :) Edukacija je cudo,sad sta god dohvatim da jedem odma refleksno okrecem pozadinu i citam sastojke :D
 

YUgisa

Member
Ja zimi obicno izmrsavim a leti se ugojim suprotno od vecine ljudi :RpS_lol: Mada mi se kilaza uvek vrti oko iste ali sam prosle godine smrsao sa 85 na 75kg posto mi tako vise odgovara plus je brzi auto :p A za dijetu sam koristio foru da pojedem pola onoga sto sam pre jeo i onda popijem dosta vode i sacekam 15 do 30min... Ako sam gladan onda jedem ako nisam onda nista i to je to, za manje od 2 meseca sam skinuo 10kg :D

Za vezbanje nisam, sto bi se za dzabe umarao :RpS_lol:
 
Vrh