Stojadinom na more? Zašto da ne

gruigor

Moderator
Turisti iz Srbije oduvek su voleli da putuju automobilom na more. U vreme kada mobilni telefoni nisu ni postojali, a autoputevi bili retki, scenario je bio jednostavan. Porodica pakuje stvari u nekoliko godina staru Zastavu 101 sa Fadipovim pak–tregerom na krovu i priprema se za putovanje na jugoslovensko ili grčko primorje.



Od stvari se nosilo sve što je potrebno za najmanje 15 dana, jer tada niko nije ni pomišljao na kraće aranžmane. Tako se u kolima mogla naći oprema za kampovanje, plinski rešo sa malom butan–bocom, jaja – najčešće tvrdo kuvana, i druge namirnice, posuđe raznih vrsta, escajg, najmanje dva termosa, kompletna oprema za plažu, alat, rezervni delovi i još mnogo toga.

Zavesice zadnjih točkova su tada dosezale do asfalta, zbog čega su vozači pravili specijalne podizače od tankih lanaca kojim su povlačili zavesice prema braniku.

Kretalo se na put najčešće noću i bez nervoze. Oni malo imućniji su, bez razmišljanja, na vučnu kuku tako natovarenog "stojadina" kačili kamp prikolicu ili neku vrstu čamca, retko kad sa spojlerom na krovu koji bi povećao aerodinamičnost prikolice.

Niko nije dovodio u pitanje da li će "kec" izdržati put i mali broj ljudi je ostao razočaran.



Kada bi vam neko postavio pitanje da li biste sada išli na more Zastavom 101 iz 2008, iz poslednje serije ovog modela, sa daleko manjim opterećenjem auta i međunarodnim članstvom pomoći na putu Auto-moto saveza, koje vam obezbeđuje da nećete ostati sami u slučaju nezgode, odgovor bi u prvom trenutku sigurno bio negativan.

Verovatno smatrate da, na primer, u Grčkoj ne možete naći ni delove za Zastavu 101, ali ni turiste koji su se tamo dovezli ovim automobilom. Bićete iznenađeni podatkom da u malom mestu Stavros, u samom centru grada, postoje čak dve prodavnice sa natpisom "Auto-delovi FIAT, Zastava, Lada".

Sredinom jula, na parkinzima užeg centra garada bio je parkiran veliki broj vozila iz starog programa Zastave. Među njima i dve Zastave 101 iz 2008.

Naš sunarodnik iz Zrenjanina imao je samo reči hvale za "stojadina" kojim je bez ikakvih problema dovezao svoju porodicu na letovanje.



Od početka turističke sezone, članovi Zastava 101 kluba (www.zastava101.serbianforum.info), u zavisnosti od svojih mogućnosti, putuju na razna odredišta, kako po Srbiji, tako i do crnogorskog, hrvatskog i grčkog primorja. Iako prelaze veliki broj kilometara i trpe opterećenje, njihovi automobili su ih dovezli tamo gde su pošli, a utisci se beleže i razmenjuju.

Genralni zaključak je da, iako starijih generacija, tehnički ispravni i redovno održavani "kečevi" i dalje troše u proseku 7,5 litara benzina pri mešovitoj i oštrijoj vožnji do 110 km/h, dok prilikom krstarenja autoputem pri istoj brzini, potrošnja opada na 6,8 l/100km. Prosek potrošnje TNG-a je 8,5 l/100km.

Za one nestrpljive, koji su se našli na putu bez ograničenja brzine, može se slobodno voziti sa pedalom gasa do poda, motor neće zatajiti, ali tada maksimalna potrošnja, prelaskom 6.000 o/min (na preko 140 km/h), prelazi 12 litara benzina na 100 kilometara.



Najbolji prikaz ponašanja Zastave 101 na putu za crnogorsko primorje dao je Ivan Živkov iz Beograda koji svake godine putuje svojom Zastavom 101 Confort iz 1982.

Sa standardnim motorom zapremine 1.116 ccm, 4-1 starim tipom izduvne grane, jednogrlim karburatorom IPM difuzora 22, gumama Tigar Sigura 145/13, četvorobrzinskim menjačem prenosnog odnosa 13/53, posle višegodišnjih provera i računanja proseka, njegov "stojadin" troši 7 litara benzina kada se oštrije vozi Ibarskom magistralom, ali pri krstarenju od 60km/h prosek se smanjuje na samo 5 l/100km.

Na autoputu pri krstarenju od 90 km/h potrošnja je oko 6 l/100km.

Kao i većina ljubitelja, ponosni vozač tvrdi da mu je vožnja Zastavom 101 do mora zanimljivija od samog boravka na letovanju. Na pitanje koja je tajna dobre forme "stojadina" starog 31 godinu, usledio je odgovor - ključ niske protošnje je laka noga na gasu, bez naglih ubrzanja, ali kao najvažnije izdvaja redovno održavanje korišćenjem kvalitetnih maziva i redovnu kontrolu stanja i podešenosti karburatora.



Ukoliko vas je ovaj članak ohrabrio da pođete na put svojim Stojadinom, preporučuje se da u gepeku imate sledeće delove, koji su specifični i koji se teže mogu kupiti u Grčkoj i Hrvatskoj, a kod nas su izuzetno jeftini i dostupni.

U piitanju su kaiševi motora, igličasti ventil karburatora, razvodna kapa, razvodna ruka, pumpa za gorivo sa rezervnim izolatorom i dihtunzima, sajla kvačila. Pomenuti delovi nisu univerzalni za sve generacije Zastave 101 pa prilikom kupovine ponesite sa sobom saobraćajnu dozvolu kako bi prodavac mogao videti koje je godište i model vaš auto.

Ako ste nesigurni u svoje rasuđivanje i želite stručnu potvrdu spremnosti vašeg vozila, možete posetite tehnički pregled AMSS-a, gde ćete dobiti stručno mišljenje, ali i gde možete pribaviti neophodna međunarodna dokumenta, kao i međunarodno članstvo pomoći na putu.
 

Igor

New member
Lep tekst, svaka cast :) Sve jedno, ja konretno ne bih mogao tako malim autom na put, makar ne sa porodicom, da soliram mozda :-D
 

elMaestro

New member
Svaka cast za tekst i svaka cast za poduhvat. :) Meni je iskreno zelja tako neki roadtrip oldtajmerom, a jos kad je "nas" onda ima posebnu draz. :D
 

Goran

New member
Ja bih pre krenuo sa nekim mediteranom ili confortom iz 70-ih i 80-ih nego sa ovim kecevima iz 2000-ih.Mada,isao sam sa Reno 4 kome sam blokirao zadnje cevi od kocnica jer su procureli cilindri a balans stangla mi je otpala kada sam izasao iz BG.Do Tivta i nazad mi je potrosio 70l benzina i 4l ulja. Ali tada sam imao 18god i nije me bilo briga,vazno da se vozimo.
 
Vrh