SAD: Uskoro naplata poreza za vozila po pređenom kilometru

Joca

Moderator
U mnogim državama način oporezivanja automobila znatno je složeniji od jednostavne podele na "preko i ispod 2.000 kubika". Neke zemlje u obzir uzimaju i emisiju ugljen-dioksida, masu, snagu... Sada se razmišlja o tome da se kao merilo obračunava i kilometraža koju ste prešli.U mnogim državama način oporezivanja automobila znatno je složeniji od jednostavne podele na "preko i ispod 2.000 kubika". Neke zemlje u obzir uzimaju i emisiju ugljen-dioksida, masu, snagu... Sada se razmišlja o tome da se kao merilo obračunava i kilometraža koju ste prešli.

Mnoge razvijene države, poput SAD, odobravaju poreske i druge olakšice vlasnicima automobila koji manje zagađuju okolinu. Kako je u Sjedinjenim Državama na putevima sve više takvih, ekološki prihvatljivih vozila, država se suočava sa smanjenjem prihoda koji se koriste za finansiranje saobraćajne infrastruktrure. Zbog toga vlasti u pojedinim saveznim državama planiraju da porez na automobile počnu da obračunavaju na osnovu pređene godišnje kilometraže.

Tako će u Oregonu 2015. započeti pilot program uz učešće 5.000 vlasnika automobila koji su dobrovoljno pristali da plaćaju 1,5 centi po pređenoj milji (1,6 km), umesto da plaćaju 30 centi po galonu (3,8 l) goriva, kao što je to sada slučaj. Sličan probni program uvešće i Kalifornija, Minesota i Nevada.

Iako je još uvek reč i pilot projektima u pojedinim saveznim državama, ova tema je stigla i do federalnog nivoa. Pred američkim Senatom se našao predlog da se pokrene probni program u čitavoj SAD, ali je on odbijen.

Predstavnici iz manje naseljenih delova države smatrali su da se na taj način kažnjavaju stanovnici ruralnih krajeva koji su prinuđeni da svakodnevno prelaze velike razdaljine automobilom, dok bi vozači u velikim gradovima bili privilegovani.

Iako bi ovakav sistem oporezivanja vlasnika automobila bio pravedniji kada je reč o prikupljanju novca koji se koristi za putnu infrastrukturu, vozači hibridnih i električnih vozila bili bi oštećeni. Oni bi plaćali veće sume novca nego do sada, a deo beneficija koje ostvaruju kao vlasnici ekološki prihvatljivih automobila bio bi poništen.

Izvor
 
xaxa, joj, kad god neko pomene kilometrazu u minus i voznju u rikverc ja se setim legendarnog filma Ferris Bueller's Day Off i scene sa Ferrarijem

[video=youtube;iSjS-iCPeW8]https://www.youtube.com/watch?v=iSjS-iCPeW8[/video]

Ko nije gledao film apsolutna preporuka :RpS_thumbup:
 

YUgisa

Member
Jao da znas i ja isto se setim ovog filma i sto je fora nisam nikad znao kako se zove i kad objasnjavam ljudima svi me gledaju u cudu :D
 
Vrh