Pontiac star 50 godina vredan pola miliona

Space

Starosedelac
Urednik
Pre pola veka pri proizvodnji automobila malo se vodilo računa o potrošnji, udobnosti, bezbednsti i ostalim stvarima o kojima danas toliko brinemo. Rezultat toga jesu neverovatno brzi i lagani automobili. Jedan od njih će uskoro svom vlasniku doneti malo bogatstvo jer ima onih koji žele dobro da plate jer ih hvata nostaligije.


Redak primerak Pontiac modela iz 1963. će se uskoro naći na aukciji i očekuje se da dostigne cenu od 575 000 evra. Ono po čemu je ovaj automobil specifičan jeste činjenica da tokom 60-ih, kada je kreiran, proizvođači su se utrkivali ko će napraviti automobil-raketu. Pontiac Catalina je rezultat tih napora. Glavni cilj inžinjera bio je da smanje težinu vozila pa se zato u ogromnoj meri odustalo od čelika umesto kog se koristio aluminijum. Čak je i sam ram napravljen od aluminijuma kao i mnoštvo ostalih delova pa zato postoji opasnost da ukolikose vozi dovoljno dugo, da se automobil bukvalno istopi.


Ukupna ušteda u težini iznosi kilograma zahvaljujući aluminijumskim branicima i haubi. Pontiac je bušio rupe na svakom delu šasije na kojem je mogao kako bi i tu dobio na manjoj težini. Neki delovi su čak i potpuno izostavljeni, uglavnom oni koji su zaduženi za prijatniju vožnju. A motor je posebna priča.

Prema zvaničnim specifikacijama V8 motor zapremine 4.2 litara daje snagu od 410 konja, ali verujemo da je reč o dosta jačem agregatu jer je ovaj automobil 1963. distancu od 400 metara prešao za svega 12.27 sekundi i tom prilikom ostvario najveću brzinu od 185 km/h. Pontiac Catalina će se na aukciji naći u toku ove nedelje i očekuje se da postigne cenu između 450 i 600 hiljada evra.

Izvor
 
Vrh