Plastika umesto asfalta?

AUTOBLOGER

Moderator
<img src="http://www.automobili.rs/wp-content/uploads/2015/07/plastika_umesto_asfalta_1-640x358.jpg" /><p>Roterdam mogao bi da postane prvi grad u svetu koji će umesto asfalta za izgradnju puteva koristiti recilkiranu plastiku. Plastični materijal koji će se koristiti za puteve je ekološkiji, brži za postavljanje i otporniji u poređenju sa asfaltom, tvrde u kompaniji VolkerWessels koja je idejni autor projekta.Ova firma je saopštila da će putna podloga izrađena od recikliranih plastičnih boca zahtevati manje sredstava za održavanje i da će bolje podnositi ekstremne temperature u rasponu između -40 i +80 stepeni Celzijusa.

Jedna od prednosti je i to što bi se vreme potrebno za izgradnju ovih puteva umesto mesecima merilo sedmicama.

VolkerWessels tvrdi da je u celoj priči veoma bitan i ekološki faktor. Prema njihovim podacima, godišnje se zbog asfaltiranja puteva u atmosferu emituje 1,6 miliona tona ugljen-dioksida, što predstavlja 2% ukupne emisije za koju je odgovoran drumski saobraćaj.

Osim toga, plastični putevi su lakši, što bi smanjilo opterećenje na podlogu ispod površine kolovoza, a mogli bi da budu i šuplji iznutra radi jednostavnijeg i praktičnijeg postavljanja kablova, cevovoda i druge gradske infrastrukture.Unutrašnje šupljine omogućile bi i lakše postavljanje grejača kako bi se sprečila pojava leda i zadržavanje ...</p>[hr]Ceo tekst pročitajte na SAJTU AUTOMOBILI[/hr]
 

Rapture

New member
Zanima me kako će ovo podnosit visoke temperature i hoće li postojeće gume bit i dalje upotrebljive, sumnjam da imaju isti grip tj. da se isto ponašaju na toj plastici i asfaltu.
 

M_M

Active member
+80C i nije toliko mnogo... Ume asfalt leti na suncu da se ugreje na toliko.

Sve u svemu lepa ideja ali još nekoliko pitanja se nameće:
- kako će se ponašati na mokrom, hoće bi "grip" biti kao na asfaltu?
- koliko će biti dugotrajna i kako će se popravljati (ili će se menjati po segmentima)
- priprema podloge mora biti savršenija nego za asfalt koji se naliva i pegla manje neravnine u podlozi
 
Vrh