Označavanje Guma od 2013-te

Life_racer

Car lover

Od 1. novembra 2012. sve gume proizvedene na evropskom tržištu nakon jula 2012. godine moraju imati specijalne nalepnice sa informacijama o potrošnji goriva, nivou buke i prianjanju na mokrom terenu. Ove informacije nalaze se i u svim reklamnim materijalima kompanija koje proizvode gume.

Dakle, pri kupovini guma, vozač od primene novog zakona ima crno na belo informacije o najvažnijim karakteristikama do kojih je ranije morao da dolazi zaobilaznim putem. Procenjeno je da bi za jednog vozača najvažniji bili podaci o bezbednosti, potrošnji goriva i uticaju na okolinu.

Ovaj propis za cilj ima povećanje bezbednosti na putevima, kao i promovisanje niže potrošnje goriva i smanjenje zagađenja životne sredine. Novo označavanje odnosi se na sve vrste osim na reparirane, off-road, trkačke i druge usko specijalizovane gume.

Zašto baš ova tri kriterijuma?

Kvalitet guma i performanse utiču na potrošnju goriva. Ušteda goriva ocenjuje se oznakom A, što znači da je najštedljivija, pa do oznake G, odnosno najmanje štedljive gume. Verovali ili ne, dobre gume mogu uticati na znantno smanjenje potrošnje goriva (može se uštedeti čak 80 litara goriva tokom trajanja gume), što za rezultat ima uštedu novca i smanjeno zagađenje životne sredine.

Za bezbednu vožnju od izuzetnog značaja je prianjanje na mokroj površini. Performanse se ocenjuju od oznake A, što znači da guma ima najkraći zaustavni put, do oznake G, odnosno gume koja ima najduži zaustavni put. Razlika između ove dve oznake je velika, jer je gumama sa A oznakom zaustavni put kraći do 18 metara.

Buka je veliki neprijatelj životne sredine, pa je ovaj kriterijum uzet u obzir upravo iz tog razloga. Nivo buke koju proizvodi guma izražava se u decibelima i meri se van automobila. Na ceni će biti “tihe” gume, a nivo spoljne buke izražavaće se brojevima crnih talasa. One gume koje se ne čuju toliko, na nalepnici će imati sličicu jednog crnog talasa i dva bela.

Testiranje guma

Sve kompanije koje proizvode svoje gume u Evropi moraju da ocene svoje proizvode prema navedenim kriterijumima. Pre toga, gume moraju biti testirane u uslovima svakodnevne vožnje. Zimske gume testiraju se pri temperaturi između 2 i 20 stepena Celzijusova, a letnje gume pri temperaturi između 5 i 35 stepeni. Kočenje se testira ABS-om pri brzinama od 80 do 20 km/h.

Najpre ćete biti iznenađeni saznanjem da neće sve premijum gume imati A oznaku. Zato što veoma teško da se ova tri parametra izbalansiraju. Na vozačima je da odluče kakvu gumu tačno traže i šta im je najbitnije: potrošnja goriva, prianjanje na mokrom putu ili očuvanje okoline.

Izvor: Internet prodaja guma
 

gruigor

Moderator
Evo još malo teksta na tu temu...

Osvrnuti ćemo se na možda najvažniju novost na području automobilske gume koja nije povezana samo s asortimanom modela guma koje ima francuski proizvođač guma Michelin, već se odnosi na sve automobilske gume koje se proizvode i prodaju na europskom tržištu. EU ima utjecaj na sve segmente života, pa tako i na automobilske gume. Razrađena je i propisana nova europska regulativa označavanja automobilskih guma koja će na snagu doći 1.11.2012. Da pojednostavljeno objasnimo o čemu se radi. Vjerujemo da ste se već sretali kod kupovine hladnjaka ili stroja za pranje rublja s posebnim dizajniranim naljepnicama koje su bile postavljene na uređaje, a koje su upozoravale koje od propisanih karakteristika ispunjava uređaj.



Ovo je nova naljepnica koja će se morati nalaziti na samoj gumi ili pored izložene gume, a do sada ste slične naljepnice mogli susresti na hladnjacima i stroju za pranje rublja.Takve naljepnice, ali prilagođene gumama, dobit će svaka nova automobilska guma koja će se proizvesti i prodavati od 1.11.2012. No, ne radi se samo o naljepnici kao takvoj, jer uz naljepnicu dolazi i novi pravilnik koje moraju ispunjavati sve automobilske gume koje će se prodavati od 1.11.2012. Guma mora ispuniti minimalni prag koji je regulativa postavila kako bi se mogla uopće prodavati. No, to nije sve. Regulativa će se i dalje postupno pooštriti, pa se već zna da će 2016. doći po istom sustavu označavanju puno stroža pravila. Procjenjuje se da od današnjih guma na tržištu po tim pravilima se ne bi moglo prodavati čak 70 posto guma. Dakle pred proizvođačima automobilskih guma veliki je zadatak.



Naljepnica na automobilskoj gumi sadrži:
1. Štedljivost - otpor kotrljanja (rolling resistance) koji se označava slovima od 'A' do 'G' pri čemu je slovom A označen najbolji rezultat. Ova karakteristika gume najbolje pokazuje doprinos gume manjoj potrošnji goriva i manjoj emisiji CO2
2. Držanje na mokrom - mjerenjem puta kočenja na mokrom kolniku, a označava se slovima od 'A' do 'G' pri čemu je slovom A označen najbolji rezultat.
3. Buka - vanjska razina buke gume izražena u decibelima (dB) - što je manja brojka to je niža razina buke

Europski Parlament je 25.11.2009. godine usvojio novu naljepnicu i sustav označavanja i vrednovanja novih proizvedenih guma, a cijela regulativa stupa na snagu 1.11,2012. Time je propisana točna procedura testiranja i ocjenjivanja značajki na naljepnici - otpor kotrljanja gume, razina kočenja gume na suhom i vanjska razina buke gume. Cilj nove europske regulative kod prodaje novih automobilskih guma donijet će značajan porast sigurnosti na cesti, veliko smanjenje potrošnje goriva, te značajno smanjenje buke prometa. Kako se vidi i iz simbola na naljepnici, trenutačno se vrednuju tri najvažnija parametra - štedljivost (otpor kotrljanja gume), držanje na mokrom i buka (vanjska razina buke gume). Početak primjene ovih pravila je 1.11.2012. za nove proizvedene gume.



Nova naljepnica koja će se morati nalaziti na samoj gumi ili pored izložene gume. Na taj način kupci će moći sami uspoređivati tri najvažnije karakteristike gume

Ovaj propis ima za cilj zadovoljiti dva cilja:
- Kupcima pružiti objektivnu informaciju o performansama guma, o kojima javnost nije uvijek dobro upoznata
- Pomoći u poboljšanju performansi guma, javnom objavom ovih informacija

Uz podršku Michelina, ova široka inicijativa će kupcima ponuditi rješenja za bolje razumijevanje prave sigurnosti i utjecaja njihovih guma na okoliš, kako za njih same tako i za zajednicu. Ovaj propis je posebno važan u tome što po prvi put na svijetu zahtijeva prikaz podataka koji se odnose na energetsku efikasnost guma. Počevši od 1.11.2012., nova Europska naljepnica mora biti postavljena na sve gume za putničke automobile, laka komercijalna vozila i teška komercijalna vozila, a koji su proizvedeni nakon 1.07.2012., te moraju imati standardizirani oblik proizvođača i uključivati online tehničke promotivne materijale. Jednake informacije se moraju pojaviti na ili uz račun za gume, što krajnjim korisnicima omogućuje da poboljšaju svoje razumijevanje guma i njihovu usporedbu na bazi ova tri parametra.
 
Poslednja izmena od urednika:
Vrh