Od 2015-te godine i automobili dobijaju 'crne kutije'

Space

Starosedelac
Urednik

Od sledeće godine, svaki nov automobil prodat na teritoriji zemalja Evropske unije moraće da ima ugrađen uređaj nalik 'crnoj kutiji' u avionima namenjen za praćenje svakog poteza vozača, u okviru najnovijeg plana Evropske unije.
Uprkos ozbiljnim nedoumicama u vezi privatnosti i viših troškova, ministri nekih zemalja EU ipak nisu uspeli da spreče 'tehnologiju Velikog brata' da bude nametnuta vozačima automobila.

Evropska komisija zvanično je donela zakon po kojem će od oktobra naredne godine, svi novi automobili i veća vozila prodata u zemljama Evropske unije biti opremljena ovom tehnologijom, koja sadrži SIM karticu nalik mobilnoj telefoniji dizajniranu da odašilja lokaciju vozila hitnim službama u slučaju saobraćajne nesreće. Evidentno je da će ovakvi uređaji, kako smo već videli u prethodnim godinama, sigurno biti zloupotrebljavani u pogledu neprekidnog praćenja određenih vozila, a takođe neće smeti da budu isključeni.


Podsetimo, neki proizvođači vozila, kao što su BMW i Volvo, već imaju ugrađene eCall aplikacije i uređaje u svojim modelima.
Predstavljači ovog zakona pozivaju se na pozitivne aspekte ove tehnologije - SOS taster biće u blizini komandne table, omogućavajući vozaču da pozove hitnu službu 999 veoma brzo. Čak i ukoliko su vazdušni jastuci izbačeni, moći će automatski da se pošalje tekstualna poruka hitnoj službi sa lokacijom automobila i jedinstvenim ID brojem vozila. Zvaničan Brisel navodi da će uvođenjem eCall funkcije biti spašeno dodatnih 2.500 života, žrtava u saobraćajnim nesrećama.


Izvor
 

YUgisa

Member
Mogli bi i da poboljsaju i rad policije ujedno, vise ne moraju da izlaze na teren, kad dodjes na registraciju, cika pandur samo iscita za celu godine koje si prekrsaje uradio shodno brzinama kretanja iz crne kutije i napise ti kaznu :RpS_laugh:
 
Vrh