Na obuku u autoškolama putuje se i po nekoliko sati

Space

Starosedelac
Urednik


Stanovnici čak 71 opštine moraće da putuju u druga mesta ako žele da polažu za vozačku dozvolu, a ista sudbina čeka i sve one iz 141 opštine koji hoće da voze traktor. U ovim mestima od ukupno 163 auto-škole, krajem januara nisu postojale one za dobijanje B i F kategorije. To su posledice primene novih pravila o polaganju vozačkih ispita, koji su na snazi od 25. oktobra. Krajem januara, dozvole za rad imalo je oko 380 škola, pre 25. oktobra bilo ih je oko 900, a sada će ih, procenjuje Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola Srbije, biti upola manje, piše "Kurir".


U Majdanpeku za sada nema auto-škole, pa svi koji žele dozvolu moraju da putuju oko 70 kilometara do Negotina ili oko 100 km do Požarevca. Naravno, pod uslovom da u ovim mestima ima škole koja drži obuku za dozvolu koja im je potrebna. Tamo će morati da odsednu u hotel ili da dolaze svaki dan da bi vozili časove.
Rašeta navodi da pre stupanja na snagu novih pravila, oko 30 opština nije imalo auto-školu za B kategoriju, ali sada se situacija pogoršala.


"U celoj Srbiji nema škole za motokultivator, a ne možete ga voziti bez dozvole. Po jedna škola postoji za kategorije B1 (teški četvorocikli), BE (prikolice za konje), D1 (kombi-autobus sa manje od 16 mesta). Kriv je Zakon o saobraćaju i pravilnici! Auto-škola mora da ima u svom vlasništvu motokultivator, odnosno sva vozila za koje obučava građane, a to je 17 vozila. Ipak, to se se ne isplati", ističe Rašeta.


Zato će vlasnici trkačkih konja iz cele Srbije morati da putuju u Bečej jer jedino tamo postoji auto-škola za prikolice za konje!
U analizi Zajednice obuhvaćene su 163 opštine, računajući i beogradske, ali ne i one u ostalim gradovima. Samo obuka za vozače B kategorije je zastupljena u više od polovine opština - 92, a sve ostale kategorije postoje u daleko manjem procentu od 50 odsto.
 
Vrh