Magnetic Ride - novo doba amortizacije?

Space

Starosedelac
Urednik
Audi “Magnetic Ride” adaptivni sistem amortizacije omogućuje vam da reguliše amortizaciju snage suspenzije u zavisnosti od uslova na putu – potpuno automatski. Postoje dva režima : Normalni i Sport .Normalni režim dozvoljava udobniju vožnju , dok Sport mod više ukruti suspenziju kako bi se smanjilo trzanje, ljuljanje, jednostavno dobije se krući automobil spreman za “krivudave” staze.
Ovaj system u mnogome je pomogao da se vožnja u istom trenutku učini zanimljivom, i daleko udobnijom. Pomenuti sistem pored AUDI-a koristi i Ferrari, kao i veliki broj drugih automobilskih kuća sportskih automobila.


Šta je u suštini MagneRide?
MagneRide (Magnetic Ride) je sistem automobilske suspenzije koju je razvila Delfi Automotive korporacija, sada već u vlasništvu Beijing Vest Industries kompanije. Priča je jednostavna, naime cela tehnologija bazirana je na magnetnoj kontroli amortizera, gde se kao rezultat dobija visoko adaptivna vožnja. Za razliku od tradicionalnih ogibljenja , MagneRide nema mehaničke ventile ili male pokretne delove koji se habaju. Ovaj sistem se sastoji od četiri amortizera , jedan na svakom uglu vozila , seta senzora , i ECU-a ( elektronska kontrola jedinica ) koji upravlja celim sistemom.

[video=youtube_share;SO-DlQp6qus]http://youtu.be/SO-DlQp6qus[/video]

[video=youtube_share;x5wdBvmVUq8]http://youtu.be/x5wdBvmVUq8[/video]

[video=youtube_share;B7sKOAl0cSU]http://youtu.be/B7sKOAl0cSU[/video]

Amortizeri su ispunjeni specijalnom tečnošću koja nosi naziv „magnetorheological“ tj. u suštini reč je o smeši čestica lako magnetizovanoj gvožđa koje se nalaze u rastvoru sintetičko ugljovodonične nafte . U svakom od amortizera nalazi se klip koji sadrži dva elektromagnetna namotaje i dve struje tečnosti koje prolaze kroz klip .

[video=youtube_share;aJ-P1lNzY-I]http://youtu.be/aJ-P1lNzY-I[/video]​

Elektromagneti su u stanju da stvore varijabilno magnetno polje preko prolaza fluida . Kada su magneti isključeni ,tečnost putuje kroz prolaze nesmetano. Međutim, kada su magneti uključeni, čestice gvožđa u tečnosti stvaraju vlaknastu strukturu kroz koju prolaze u istom pravcu magnetna polja . Jača veza između magnetnih čestica gvožđa izaziva viskoznost tečnosti koja na kraju daje na čvrstoći suspenzije. Ukoliko senzori osete bilo kakvu neprimereno „uvijanje“ šasije poslaće informacije ECU-u , koji će nadoknaditi to promenom jačine struja u odgovarajućim amortizerima kako bi vožnja bila što udobnija ili što „kruća“ u zavisnosti da li je Normalan ili sport mod uključen.
 

M_M

Active member
Deluje interesantno a izgleda da se pokazao dobrim.

Ipak se verovatno još duže vreme neće ugrađivati u automobile srednje i niže klase zbog cene, koja je sigurno primetno viša u odnosu na klasične amortizere...
 

Dougy

New member
Primeti se razlika u sport mode-u. Mnogo postane tvdji automobil i lepsi za krivudave puteve. Koliko se secam da je ta opcija kostala u mom automobilu oko 4000 eura ali trenutno ta opcija kosta 2240 eura tako da je vrlo moguce da ta opcija bude u ponudi uskoro i za ostala Audi vozila.

 

YUgisa

Member
Ako se nevaram i nov Golf ima takve amortizere i cuo sam vec u dve emisije (jedna je Top Gear a drugu sam zaboravio koja je tacno posto sam gledao na netu) ali kazu da su probali normalni i sport rezim i totalno ista vremena su postigli po krugu :vicevi Sto me iskreno i ne iznenadjuje.
 

Space

Starosedelac
Urednik
Zavisi kakva je staza. Realno auto je dosta krući i bolje leži na putu. Za pravac i blage krivine na TT-u recimo, mislim da neće biti razlike.
 

YUgisa

Member
Pa Top Gear je testirao na njihovoj stazi, tamo ima dosta krivina i nisu bas blage. Pa ja bih bas voleo da vidim neko precizno testiranje toga jer nisam ubedjen bas da daje neko bolje lezanje (a da se ne uzmu u obzir ostali parametri vozila koji daju nadljudske mogucnosti). Tj slazem se da je bolje od klasicnih amortizera jer daje veliku mogucnost kontrole rada amortizera, ali te razlike izmedju normal i sport mi malo suplje zvuce. Amortizeri imaju funkciju prigusivanja oscilacija opruga a opruge imaju funkciju odrzavanja vozila na odredjenoj visini. Tvrdji amortizeri mozda daju bolji osecaj za volanom ali pri jako snaznoj promeni pravca nisam siguran da mogu da uspore oscilaciju opruge u smislu da izbegnu sabijanje opruge. Da bi tako nesto uspeli, morali bi da budu prakticno ko zavareni sto je opet pitanje performansi po neravninama. Jeste da ovi amortizeri imaju mogucnost korigovanja sila, ali ne verujem da mogu tom brzinom da se adaptiraju. A ako nije tako drasticno tvrdje, onda ce samo dati bolji osecaj za volanom ali ne i bolje performanse mereno u sekundama. Nekako mi to zvuci kao elektricni gas kada u sport rezimu samo brze reaguje, ne povecava performanse realno, samo daje sportskiji osecaj...
 

Space

Starosedelac
Urednik
Jutros sam se opet malo igrao. Vlažan, neravan, krivudav put, relacija UB-Beograd... Sa Magne rajdom uključenim jednostavno auto daje utisak da ne može da prokliza, krući je. Nekoliko puta sam ulazio baš oštro u krivine od recimo 100-110 stepeni, i nikako da prokliza, ali baš nikako. Isključenjem Magne rajda, auto nije u opšte bezbedan za brzu vožnju u oštrim krivinama. Na pravcu ili blagim krivinama koje ne generišu značajnu G silu, jednostavno nema razlike...

Krajnji utisak, sa uključenim Magne rajdom, sportski režim vožnje je znatno zabavniji.
 
Vrh