Kupoprodaja automobilia - upute i saveti

Space

Starosedelac
Urednik
U slučaju da ste odlučili da kupite ili prodate automobil kupljen u Srbiji, neophodno je da znate nekoliko stavki vezanih za kupoprodaju pre nego što krenete u taj pohod. Ispod se nalazi uputstvo za prodaju ili kupovinu automobila u koliko je i kupac i prodavac vozač istog grada, tj. ukoliko nema potrebe za promenu registracije.


  • Koju dokumentaciju treba da imam da bi prodao automobil?
  • Registrovano vozilo sa važećom saobraćajnom dozvolom
  • Odštampanu saobraćajnu dozvolu skinutu sa čipa saobraćajne dozvole
  • Polisu osiguranja
  • Važeću ličnu kartu
  • Kupoprodajni ugovor (5 primeraka - jedan za prodavca, jedan za opštinu, jedan za poresku upravu, dva za kupca)

Koja je procedura?

  • Kupoprodajni ugovor popunjen od obe strane (kupac i prodavac) treba da se overi u opštini
  • Overen kupoprodajni ugovor odnosi se u poresku upravu u opštinu gde je vozilo poslednji put registrovano
  • Plaća se porez u poreskoj upravi na iznos kataloške vrednosti vozila koju poreska uprava određuje
  • Poreska uprava overava kupoprodajni ugovor
  • Sa overenim kupoprodajnim ugovorom, polisom za osiguranje, važećom saobraćajnom dozvolom vozila, važećom ličnom kartom odlazite do najbliže agencije za registraciju vozila
  • U slučaju da ne želite da Vam agencija obavlja registraciju, možete i sami sa gore pomenutom dokumentacijom registrovati vaše vozilo u SUP-u opštine u kojoj ste prijavljeni

Saveti koji život znače

  • Broj šasije i motora na kupoprodajnom ugovoru treba da je u slovo identičan onome što se nalazi na odštampanoj saobraćajnoj dozvoli (neophodan čitač čipa kartice i štampa saobraćajne dozvole sa čipa)
  • Model ili ti tip automobila treba da je identičan u slovo onome što je u saobraćajnoj dozvoli (zato služi odštampana saobraćajna sa čipa kartice)
  • Mesto boravka, ulica i broj treba da je identično u slovo informacijama sa lične karte
  • Godina proizvodnje nije isto što i prva registracija, shodno tome upišete godinu proizvodnje (zato služi odštampana saobraćajna sa čipa kartice)
  • Pri plaćanju poreza na prenos vlasništva od tog trenutka vi ste vlasnik, ne pre toga niste

Korisni linkovi:
Kupoprodajni ugovor
Ovlašćenje za upravljane tuđim vozilom
Upute oko registracije vozila
Agencije za registraciju, osiguranje, tehnički pregled itd - preporuka
 

FILIP-M3

New member
Samo da se nadovezem kratko na ovu temu :)

Ako kojim slucajem kupujete auto,i dobijete full ovlascenje da mozete sve sami bez pravog vlasnika da odradite kao sto sam ja imao priliku sa ovim bmw-om da radim i proslim isto
u svim gradovima Srbije to moze tako,da sami sve zavrsite,samo u Cacku ne moze,tako da znate da se ne bi vracali za Beograd ili odakle vec dolazite
 

botr

New member
Ako iams ovlascenje ne mozes da preneses auto na samog sebe, vec moras na trece lice! U svakom slucaju, ne vidim potrebu za ovlascenjem, jer porez na prenos nije neka stavka, lepo se napravi kupoprodajni ugovor i zavrsi posao kako treba.
 

Space

Starosedelac
Urednik
U principu isti je đavo, jer porez moras da platiš kako god, imao ili ne ovalašćenje.
 

FILIP-M3

New member
Dobio sam od decka potpuno ovlascenje,da mogu sam sebi da prodam auto bukvalno,i sa 2 auta sam to radio u Bg-u i sve ok,samo tamo ne moze
 

Voja

New member
Ako iams ovlascenje ne mozes da preneses auto na samog sebe, vec moras na trece lice! U svakom slucaju, ne vidim potrebu za ovlascenjem, jer porez na prenos nije neka stavka, lepo se napravi kupoprodajni ugovor i zavrsi posao kako treba.
Ja sam bio izvadio ovlascenje clanu porodice za svoj drugi auto i on je sledece godine sam preneo auto na sebe, ja nisam bio potreban.
 

Space

Starosedelac
Urednik
To ti stoji kao kluzula na ovlašćenju, tako da je su mogli to da izvedu bez problema.
 

botr

New member
E ovako, na registracijama radi neka teta koja izmislja propise, pa tkao ovlascenja ne smeju biti starija od 6 meseci inace ne mozes da registrujes auto. Posto moj otac zivi u inostranstvu, ja imam ovlascenje da registrujem njegov auto. Elem, posto je ovlascenje starije od tih 6 meseci, ja nisam mogao da registrujem njegov auto, pa nas sada interesuje da li postoji nacin da on prenese auto na mene, recimo ugovorom o poklonu, a da ne platimo porez na prenos vlasnistva?
 

Space

Starosedelac
Urednik
Da li neko zna koja je procedura kupovine automobila od firme, ako je firma u NS-u, a ja u Beogradu?
 

Space

Starosedelac
Urednik
Realno, trebao bi da dobijem fakturu sa iskazanim PDV/om, tj. da je plaćen PDV, i onda porez od onih 2.5% po katalogu ne plaćam. Sa istom fakturom saobarćajnom, polisom i tablicama odlazim u sup odjavljujem tablice, sa odjavom i fakturom odlazim u agenciju za registraciju i registrujem kola. Da li sam u pravu?
 

miloje

New member
U pravu si.Na fakturi treba da je iskazan pdv,ali tablice bi trebalo da odjavi vlasnik po saobracajnoj.posle mozes da registrujes na svoje ime.Inace, koliko sam upoznat,nigde u Srbiji nije moguce potpisati ugovor i kao kupac i kao prodavac-tj.ne moze se preneti vozilo po ovlascenju na sebe.
 

Space

Starosedelac
Urednik
Ček sad, zar firma ne može da mi da ovlašćenje sa kojim ja umesto njih mogu da odjavim tablice i registrujem auto na sebe?
 

elas

New member
Ja sam sad radio prenos vlasnistva sa fizickog na fizicko lice.Procedura je sledeca,imao sam ovlascenje da mogu upravljati,prodati,registrovati i sve ono sto pise ostalo_Odradio sam ugovor na svoje ime i overio ga u opstini bez prisustva prodavca,samo sam kopirao ovlascenje i prilozio opstini.Odneo to u poresku upravu da mi odrede vrednost poreza i po uplati uzimam overen ugovor i idem u policiju sa ugovorom,saobracajnom i overenim originalnim ovlascenjem i tako reg.na svoje ime.
Sa firme na fizicko lice ide ovako.
Firma mora da napravi odluku o prodaji vozila u kome stoje svi podatci iz saobracajne,sa citaca skinuto(model,marka,snaga,god.proizvodnje,kilaz,nosivost,itd)po stavkama napisano.To overavaju svojim pecatom i gore zavodnim pecatom.Racun izdat od vlasnika tj firme sa naznacenim pdv-om.
Sa svim tim se ide u policiju i registruje se vozilo na fizicko lice.Porez vi vise ne placate jer je prodavac obavezan da plati jer je naznacen na racunu,Procedura je jako jednostavna i manje peripetija ima nego sa fizickog na fizicko lice.
 

Space

Starosedelac
Urednik
Sa firme na fizičko lice po novome moras da overis potpise na fakturi u opštini, donešeno skoro zbog raznoraznih zloupotreba...
 

elas

New member
Ne znam da li se nesto skoro menjalo,pre nije trebalo jer je firma vec u raznoraznim kontrolama,i njihov pecat je validan pred bilo kojom institucijom.Smatra se da je racun ispravan.Zato postoji odluka i vrednost vozila se navodi u tom racunu,svaka firma ima amortizaciju vozila i mora da je prikaze na tom racunu.TiPa Yugo van 2008 godiste po amortizaciji od dana kupovine novog vredi 800 evra,na to 20% pdv i takav racun fizicko lice uzima i nosi u policiju da bi prikazao poreklo tog vozila i naznacen porez koji placa ili rasknjizava kroz zbirni pdv tog meseca.
 

Space

Starosedelac
Urednik
Kao sto rekoh ja sam moj auto uzeo od firme pre dva meseca, i bio sam blago "zabezeknut" kad sam ponovo morao iz BG-a da idem do NS-a. Odbili su me na keca, tj. nisu nista dalje ni gledali, samo su videli da faktura nije overena u opštini i vratili su me nazad, sa opaskom da je odluka donešena skoro i da ne mogu da prebacim auto na sebe dok to ne uradim... Posle u razgovoru sa još jednm drugarom reče da je on u Augustu prošle godine morao da uradi isto...
 
Vrh