Koje gume kupiti?

Joca

Moderator
Razmišljam polako o letnjim gumama, Tyre testovi pokazuju različite ocene pa sam se odlučio da ispratim specifikacije koje se nalaze na samim gumama.

Interesuje me vaše mišljenje...

Goodyear ASYMMETRIC 2, je bučna po specifikaciji..



Kao i Bridgestone Turanza ER 300 koje sam imao...



Michelin Primacy 3 je tiša, lepo prijanjanje po mokrom i ekonimočnija...



Dok je po ovim specifikacijama najbolja

Dunlop Sport Bluresponse

 

M_M

Active member
Prvo, ne znam ni sam koliko zaista čovek da veruje tim nalepnicama u smislu poređenja kvaliteta guma.

Uporeduću samo dve gume s kraja skale, Dunlop Sport Blueresponse i Goodyear Asymmetric 2.

Prilično sigurno je da će Blueresponse ima manji otpor kotrljanja i da će stoga i biti tiša i verovatno da će i potrošnja da bude najniža. Ali baš taj najmanji otpor kotrljanja je nešto što ne želiš ukoliko voziš muški, jer tada što veći "grip" tj. jači kontakt sa podlogom, to je upravljivost bolja. To najavno povlači i nešto veću potrošnju i bržu potrošnju gume, ali ne možeš i "jare i pare".

Goodyear Asymmetric 2 je fenomenalna guma za one koji "voze muški" i žele vrhunske performanse, imao sam im svojevremeno na BMW-u, vozio s njima i po Navak-u i prezadovoljan sam bio. Ali da su jeftine nisu.

Dakle, samo na tebi je da se opredeliš šta ti je prioritet, udobnost-tišina i potrošnja ili performanse. Ako želiš ovo prvo, onda Bluresponse, ako želiš drugo, onda Asymmetric 2, ili ako želiš neki kompromis tj. nešto u sredini, moja preporuka za Michelin Primacy 3.

Na kraju u odluku dolazi i dostupnost guma u traženoj dimenziji i naravno cena.
 

Joca

Moderator
Kralju! Baš konkretan odgovor kakav sam i tažio. Po mom stilu vožnje definitivno Asymmetric, potrošnja mi nije bitna koliko stabilnost. Hvala puno Miki :pivo

Ps: Dimenzija je klasična za 16-ke 205/55
 
Poslednja izmena:

M_M

Active member
Nisam imao primedbe po pitanju aquaplanning-a na Asymmetric 2.

Naravno po mokrom nikad, ali nikad nisam gazio toliko da ulazim u rizičnu zonu, a to je sa novim gumama oko 80-90km/h kada ima bara na putu. Ako je kolovoz samo vlažan, bez bara, možeš i preko 120km/h bez problema sa dobrim gumama. Naravno u regularnom saobraćaju po mokrom (osim dakle na pisti ili praznim parkinzima i sl.) nikad ne isključuj ESP.

P.S. Obrati pažnju da ti ne uvale stari model, tj običan Asymmetric, bez 2-ke i da guma bude sveža (dot 15) kada budeš kupovao. I naravno napumpaj tačno po preporuci proizvođača za najbolji kompromis performansi i potrošnje.
 

Joca

Moderator
:prijatelj:

Ne mogu da nađem Asymmetric 2 205/55 R16 :fiufiu:

Bacite link ako naletite...
 
Poslednja izmena:

M_M

Active member
Mislim da ne možeš pogrešiti s njima.

Pogledaj samo kako su prošle na testovima - ako uzmeš da se obično testira/upoređuje desetak raznih guma, onda je ovaj skor prilično dobar:

Tyre Test Results:


 

Joca

Moderator
U ponedeljak ih kupujem:

1. Vredestein Sportrac 5
2. Goodyear EfficientGrip Performance
3. Dunlop Sport BluResponse

Ako sam ih poređao kako treba?
 

M_M

Active member
Ne mogu da kažem da li je poredak pravi, ali sve su to odlične gume, tako da bih na tvom mestu pre gledao cenu i dot (da bude xx15)...
 

Joca

Moderator
Posle par hiljada km, utisci su fantastični. Aquaplaning ili bilo koji vid druge mokre podloge, ponašanje 'bluresponse' je na zavidnom nivou. Kiša me je pratila do Grčke a na auto putu utisak je bio kao po suvom da se vozi, nisam išao ispod 150-160km/h.
Od mene svaka preporuka! :D
 
Vrh