Klima - diskusija

Joca

Moderator
Auto klima služi samo za hlađenje, jer da može da greje ne bi imali neka vozila 'Webasto'
Ispod 3-4c stepena ona ne radi (provereno) ali mi nikako nije jasno zašto se pali kada je u pitanju odleđivanje šoferke...
i zašto se (skoro na svakom autu) klima uključuje kada se pritisne dugme za recirkulacije vazduha? 
Poslednja izmena:

Aitelo1

New member
Ovo za paljenje cirkulacije vazduha sam vidjao samo na Alfama i to mi bas nije najjasnije...

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
 

Joca

Moderator
Većina vozila ima tu opciju 'recirkulaciju' i ona služi da zatvori ulaz spoljnog vazduha, za brže zagrevanje odnosno hlađenje kabine,
i spoljnih neprijatnih mirisa
 

Joca

Moderator
hmmm... to ima smisla Miki, a zašto se klima uključuje kada se pritisne dugme za recirkulacije vazduha?
 

M_M

Active member
hmmm... to ima smisla Miki, a zašto se klima uključuje kada se pritisne dugme za recirkulacije vazduha?
To je dobro pitanje, zato što kod onih koji imaju manuelnu klimu, ovo nije slučaj. Tamo sa samo pomeri polugica, ili okrene "točkić" na položaj za recirkulaciju, a da klima uopšte ne mora biti updaljena. Iskreno, ovo i mene nervira na svim autima sa automatskom klimom i zaista ne vidim racionalan razlog za ovo.
 

elas

New member
Da se nadovezem na ovo,ja imam u alfi automatsku klimu i kad hocu da ukljucim tu recirkulaciju u obicnom rezimu grejanje hladjenje ne pali mi se klima.To sam proverio i teko radi,a kad stisnem dugme auto odmah se pali klima i pocinje da hladi na temperaturu koju sam zadao.Kod 156 ima ono dugme mono i auto kod mene je stalno na mono sem kad dodje leto i putujem negde podesim na automatski rezim.
Joco pokusaj i ti tako pa vidi sta kaze tehnika...
 

gruigor

Moderator
Joco evo da kažem kakvo je stanje kod men, pošto u autima imam isto automataku klimu i kod odleđivanja šajbe računar klime je podešen da se kompresor uključi kako bi što prije zagrijao i isušio vazduh pa odmaglio ili odledio prozore. Klima se vjerovatno uključuje kad uključiš unutrašnju cirkulaciju vazduha zato što bi se šajbe vrlo brzo zamaglile da se vazduh neisušuje na neki način a kada je vrućina vani i treba rashladiti auto logično je da će se brže rashladiti svježiji vazduh nego onaj sa 40 stepeni vani :RpS_thumbup:
 

Joca

Moderator
Da, da... Igor je u pravu :palcevi klima definitivno pokupi vlagu.

Ima vozila na kojima ima poluga umesto dugmeta za recirkulaciju, pa likovi voze zamagljeni sa krpom u ruci...
 

RSS

New member
Klima je keva za izvlacenje vlage u kolima.
E sad, klima se na niskim temp i ne pali. Opet ja sad na focusu imam sporet klimu i kad god je tockic namesten da bije vazduh i soferku meni se pali klima.
Glupost.
 

Milos CTS

Moderator
Kod mene uvek osuši stakla na svim temperaturama, a namešteno je i da se automatski upali čim se pritisne duvanje na šoferku
 

Vladan

New member
I kod mene. Mozda na velikom minusu, ne radi onaj kompresorski deo, ali vazduh izgleda ipak procirkulise kroz susac, kondenzator, kako god. U svakom slucaju odmagli odmah, bez obzira na temp.

Sent from VladanMovies using Tapatalk
 

cougar

New member
@RSS & @VLADAN - svi Fordovi pale klimu zbog sušenja kada se okrene da duva na šoferku bez obzira na definisanu ili spoljnu temperaturu.

Što se tiče recirkulacije vazduha, kod mene na primer to ne postoji posebno kao opcija ali postoji opcija Max/AC koja kada se uključi gasi kompletnu redovnu ventilaciju i kompresor preuzima ulogu i vrši recirkulaciju vazduha...
 

RSS

New member
Pa nije bas pametno da se klima pali na -10.
Ako je tako onda je debil to projektovao.
 

M_M

Active member
Evo meni se danas upalila klima na -10 kada sam uključio odmagljivanje/zagrevanje prednjeg stakla... Sve stavljeno na Auto. Verujem da je to tako predviđeno.
 

Joca

Moderator
...pošto u autima imam isto automataku klimu i kod odleđivanja šajbe računar klime je podešen da se kompresor uključi kako bi što prije zagrijao i isušio vazduh pa odmaglio ili odledio prozore. Klima se vjerovatno uključuje kad uključiš unutrašnju cirkulaciju vazduha zato što bi se šajbe vrlo brzo zamaglile da se vazduh neisušuje
Igi objasnio...
 

Vladan

New member
@cougar - to sa polozajem tockica, kod Forda, da se sama ukljucuje - samo kod automatske klime.

Sto se tice odmagljivanja na minusu, mozda su moja zapazanja pogresna, mozda i ne odmagljuje kad je veliki minus?
Mada, nesto kapiram, ako se vazduh prvo malo zagreje, sto i nije neki problem u automobilu ...
 

gruigor

Moderator
A kakve veze ima da li je vani i -30, računar neće uključiti kompresor dok oko njega nije temperatura preko 5 stepeni, dakle čim auto odradi 5 minuta podigne se temperatura u motornom prostoru i može raditi.
Opet govorim na osnovu svojih iskustava i to sa ručnom i automatskom klimom. :RpS_blink:
 

RSS

New member
Ja sam vas razumeo da odmah pali i to mi je mnogo glupo jer se ulje na hladnoci zgusne.
Nema ni veze, opet mi je mnogo glupo jer ako ostane polozaj kada je usmereno ka vetrobranu, odmah pali klimu. Nisam navikao na sporet klimu, to mi je jedini problem.
 
Vrh