DSG menjač - princip rada - diskusije

Space

Starosedelac
Urednik
DSG (Direct Shift Gearbox) je jednostavnim jezikom automatski mjenjač, sa svim odlikama manuelnog. Čak i više od toga, jer posjeduje ne jedno, već dva kvačila! Upravo je to razlog velike efikasnosti ovog sistema i njegovog (budućeg) uspjeha. Oba kvačila su pneumatski vođena, pa stoga DSG nema potrebu za pedalom kvačila, kao što je to slučaj kod manuelnog menjača. Sistem će "pritiskati" imaginarnu pedalu umjesto vas.

Zašto dva kvačila?
Odgovor je veoma jednostavan, da bi se značajno smanjilo vreme potrebno za prelaz iz jedne u drugu brzinu. Što se tiče poprečnog preseka DSG sistema on najviše lični onome kod automatika – vrlo je glomazan i krajnje složen. Ipak, masa nije problem jer njegov sklop ne zaheva teške materijale. To je i logično imajući u vidu da nema ljudskog faktora koji nepravilnim korišćenjem može naškoditi sistemu.

[video=youtube;kyU3g-9Yy70]http://www.youtube.com/watch?v=kyU3g-9Yy70[/video]​

DSG uvijek ima šest brzina – prva, treća i peta su pod kontrolom jednog, dok su druga, četvrta i šesta pod kontrolom drugog kvačila. Dakle, sistem je praktično simetričnog tipa. Kada je DSG pozicioniran u prvoj brzini (kvačilo 1-3-5 je u direktnoj vezi sa motorom), drugo kvačilo je također aktivno – omogućava rotaciju druge brzine i tako praktično priprema sustav za prijelaz u viši stupanj prijenosa. Veliki broj senzora i mikroprocesora omogućavaju DSG-u da čak i odabere koju će brzinu pripremati. Milisekunde su u pitanju, tako da vas npr. pri naglom kočenju automatika vraća u mnogo niži, tj. odgovarajući stepen prenosa (recimo iz pete u drugu brzinu).
Zahvaljujući principu duplog kvačila, DSG je postigao neverovatno kratke vremenske intervale potrebne za prelaz iz jedne u drugu brzinu. Osam milisekundi (8 ms) je veoma, veoma brzo – Ferrari Enzo posjeduje super-efikasni sekvencialni menjač kojem je potrebno čitavih 150 ms za istu operaciju! O veličini ovog podatka najbolje govori i činjenica da DSG ne odgovara pravilniku F1 takmičenja – previše je brz i tako se ubraja u zabranjenu CVT kategoriju!

[video=youtube_share;s4wsyrdZyhI]http://youtu.be/s4wsyrdZyhI[/video]​

Dakle, glavna prednost ovog sistema jeste svakako brza promena brzina. Postoji nekoliko različitih modova u kojima možete voziti automobil sa DSG-om. Njegova koncepcija je postavljena po principima klasičnog automatika, odnosno dosadašnjeg Tiptronic-a. Tiptronic sistem također potiče iz VW grupacije i DSG je zapravo njegova logična evolucija. Ali svi koji su imali priliku da probaju ovaj sistem, nikad se više neće vratiti Tiptronic-u! Ručice mjenjača su identične kod obe varijante – imaju skoro standardnu automatik-šemu sa P-R-N-D pozicijama. Dva dodatka optički čine razliku.


D pozicija (Drive) pored automatskog poseduje i manualni mod, kada vozač može sam da bira stepen prenosa. To se može učiniti pomoću same ručice (pozicioniranjem iste u desno) ili malih polugica iza volana. Druga razlika u odnosu na klasičan automatik jeste S pozicija (Sport).


S pozicija (Sport) je automatski mod rezerviran za vozače sa, logično, sportskim ambicijama. Ovde kompjuter, koji kontroliše rad ove transmisije, mijenja brzine nešto kasnije (pri višim obrtajima), čime se izvlači maksimalna snaga automobila. Ako u prethodno pomenutoj D poziciji ne pomaknete ručicu u desno, ostati ćete u klasičnom automatskom modu, koji akcenat stavlja na komfor i ekonomičnu vožnju. Nemojte se zbuniti – iako se DSG koristi kao klasičan automatik, on neće biti tromiji i neće trošiti više goriva od svog ekvivalenta sa manuelnim menjačem. Zapravo, performanse su bolje i potrošnja je manja. Sve to zahvaljujući ekstremno minimalnom vremenu potrebnom za prijenos brzina. Samo zamislite koliko sve to može biti korisno u snažnim turbo-mašinama! Mada, DSG nije rezerviran samo za jake mašine.

Volkswagenov DSG sa 7 brzina
DSG menjač sa sedam brzia jedan je od aduta Golfa šeste generacije. Tzv. druga generacija DQ200 ima sedam brzina prenosa te dve suve tarne spojke, dve potisne ploče i jednu središnju ploču. Zbog istvrmeenog isključivanja jednog i uključivanja drugog steepna, šaltanje se obavlja bez prekida toka snage. Prva spojka leži u prednjem delu kućišta, čiji se tarni par sastoji od potisne ploče i lamele spojke, povezane s unutarnjim radnim vratilom. Kroz središnju ploču odvojeno je ugrađena druga tarna spojka, povezana sa spoljašnjim šupljim radnim vratilom (jedno radno vratilo ide kroz drugo). Oba su mehanizma spojke povezana robotiziranim uređajem, koji radi na principu mehatronike.

[video=youtube_share;WVWP7TYhP0c]http://youtu.be/WVWP7TYhP0c[/video]​

U poređenju sa dosadašnjim DSG menjačem sa šest brzina, novi je znatno kompaktniji te olakšan sa 80 na 73 kg. Mehanički sttepen delovanja povećan je sa 85% na 91%, što je zasluga koncepcije suve spojke, umjesto uljne, kod prethodnog modela. Automatski menjač s hidrodinamičkim pretvaračem momenta ima 83%, a klasični ručni mjenjač 94%. Kad se uzme u obzir menjanje brzina bez stanke, novi DSG mjenjač je učinkovitiji i od ručnog. Zbog nežnije izvedbe može prenositi momenat do 250 Nm (dosadašnji 350 Nm) te će se ugrađivati u manje modele Volkswagena.
 

Mihailo

New member
Svaka čast za text ali stvarno svaka čast,ovaj text je stvarno od pomoći i sve je lepo objašnjeno,sve pohvale:RpS_thumbup:
 

M_M

Active member
Noviji, 7-stepeni S-Tronic DSG menjač, DL501 (kao npr. u Q5) je deklarisan do velikih 550Nm (negde piše i 600Nm). Osim što je robusniji i omogućava prenos veće snage, rešen je i problem zagrevanja sa dva zasebna ulja, jedno za kontrolnu jedinicu i jedno za prenosni mehanizam.

Pored Q5 (2.0TDI, 3.0TDI, 2.0TFSI, 3.0TFSI), koristi se u novijim A4, A5, S4, S5 i RS5.
 

Space

Starosedelac
Urednik
To za zagrevanje nisam znao. Da li znas koliki je servis i šta spada u servis?
 

M_M

Active member
Negde sam naleteo da je preporučeni servis na 60.000km, ali najbolje je proveriti u zvaničnom servisu.
 

Mihailo

New member
A da li bi mogli da kažete neke mane, ukoliko ih ima? Ili na sta treba obratiti paznju?

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
 

Mihailo

New member
I ja sam takodje pročitao na netu da se servis radi na 60 000.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
 

M_M

Active member
Mane... Pa naravno cena, oko 1500-2000e dodatnih, što zaista nije malo. Potrošnja u D je maltene ista kao sa manuelnim, tako da tu mane nema.

Kao i sa motorom, i u menjaču je potrebno da se ulje zagreje da podmazivanje i performanse budu optimalne. Dakle dok se motor (a i menjač) ne ugreju, ne gaziti do daske, ne koristiti S tj. ne ići u više obrtaje.

Ako se kupuje polovan auto sa DSG menjačem, sa većom pređenom kilometražom, obavezno ga dobro istestirati, u suprotnom se rizikuje skupa popravka (skuplja od manuelnog zasigurno).

Dakle ne sme:
- da cima ili proklizava ili da bude neodlučan prilikom menjanja brzina, čak ni pri oštrom startu na uzbrdici
- ne sme da ispušta nikakve sumnjive zvuke, ustvari sam menjač ne sme da ispušta nikakve zvuke tačka
- na ravnom u D ili S kada se pusti kočnica mora auto da lagano krene unapred
- na uzbrdici da ga drži u mestu (osim na baš baš velikim uzbrdicama, kao npr. u Balkanskoj ulici)
 

Space

Starosedelac
Urednik
Mene interesuje da li servis podrazumeva samo zamenu ulja, ili idu jos neki delovi?
 

EnricoAdams

New member
Vozio sam skoro Golf R sa DSG menjacem i mnogo mi se svidelo kako sve to radi, menjam brzine bukvalno kao u video igrici :) Pogotovo sam se navukao na momentalnu promenu brzine na nizu i onda pun gas, sjajna stvar :)

Moram priznati da se osetio taj nedostatak obrtnog momenta o kome se prica, a bezveze je sto to povlaci i nemogucnost nikakvog dodatnog tjuninga jer je menjac tu usko grlo

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk
 

M_M

Active member
Mene je na BMW-u u Delti koštao oko 200e komplet servis automatskog menjača. Ubedljivo najveća stavka je bila ulje, 9.5L ukupno, po oko 1500din/L, filter 1000-2000, zaptivka možda 500-1000, i sat rada oko 4500 čini mi se.

Iz dva razloga sam hteo baš u Delti da ovo urade a ne da uradim sam ili kod bilo kog mehaničara:
- originalno BMW lifetime ulje ne možeš naći na litar, već samo na bure
- mora se biti baš veoma precizan po pitanju sipane količine, ni premalo ni previše, a meri se pri nekoj određenoj temperaturi, u suprotnom problemi.

E sad, za druge aute možda ove dve navedene stvari nisu toliko kritične, ali se ja ipak ne bih zezao sa 50-100e razlike na menjaču od 4-5000e, koliko košta nov.
 

M_M

Active member
Moram priznati da se osetio taj nedostatak obrtnog momenta o kome se prica, a bezveze je sto to povlaci i nemogucnost nikakvog dodatnog tjuninga jer je menjac tu usko grlo
Da, stariji DSG menjači imaju dosta mali max. obrtni momenat - 6-stepeni DQ250 ima deklarisanih 350Nm a 7-stepeni DQ200 tek 250Nm (koji je naročito problematičan sa više opoziva).

Noviji, DQ500 (500Nm) i DL501 (550-600Nm) su dosta jači i robusniji, tako da sa njima ima podosta lufta za tjuning.
 

Manja

Member
Jel radi neko ispiranje DSG menjaca?
Meni jedan mehanicar preporucuje da na 200000km predjenih uradim to.
E sad ima firma koja to radi i zamog Passata trazi 400e, a moze i ovaj mehanicar da mi odadi drugarski samo da kupim neki adapter i crevo za dolivanje(40e na Ebay-u) i jedno 15l ulja za DSG(20l kanister sam platio 160e)
Kaze zamenis jednom ulje(to je 5l od ukupnih 7l kolko ide u mog Passata, jer problematicnih 2l ostaje u nekom Vandleru) pa se vozi auto jedno pola sata i neka kombinacija saltanja, i opet zameni ulje...pa opet pola sata voznje, i onda se menja ulje i filter, i zavrsava se sve.
Prednosti su kaze, mnogo cistije ulje(ociscen menjac od raznih opiljaka koji se vremenom skupe) a i skroz cisto ulje, znaci ne samo 5l kolko se menja u servisu...vec kompletnih 7l, jer onih 2l u vandleru ostaju to ne iscuri prilikom normalne zamene ulja, jedino se moze izvuci mesanjem u voznji.
Ako je i bilo nekog blazeg cimanja trebalo bi da nestanu, to je zbog metalnih opiljaka u ulju kaze oce da zezaju ventile u menjacu...
E ja sam sve obezbedio i adapter i filter i ulje, pa sad samo cekam njega da to odradimo pa javljam utiske, auto mi sad ima 193000km predjenih a ulje sam zadnji put zamenio na 123000km predjenih, nekog veceg cimanja nema al se ponekad desava da blagu cimne prilikom kocenja pred samo zaustavljanje, pa cemo da vidimo dali ce da nestane to cimanje.
 
Poslednja izmena:

Space

Starosedelac
Urednik
Koliko sam razumeo ove u Porseu imaju sistem za vadjenje i poslednje kapi. Pozovi proveri.
 

Manja

Member
Moguce, al mi nije jasno na koju foru, jer ovih 2l u tom drehmoment vandleru je skroz odvojeno i prilokom ispustanja ulja iz menjaca to ne moze da se ispusti, tako mi je bar objasnio ovaj vw mehanicar, a i po servisnim specifikacijama pise da se doliva 5,5l a ne 7l koliko pise da ima u menjacu.
Ma ja vec kupio sve i nece da skodi da to malo isperem od opiljaka i ostale prljavstine, ipak je presao skoro 200000km pa je red da ga nagradim jednim ispiranjem menjaca.:)
 
Poslednja izmena:
Vrh