Distanceri

Rapture

New member
O distancerima; što su oni, prednosti i nedostaci, mišljenja, preporuke, na koje parametre paziti, ugradnja i sve ostalo...
Što god znate pišite, ja znam da služe za "izbacivanje" kotača prema van, i da mogu poboljšati ležanje na cesti, tj. u zavojima, a uz to i pridonose izgledu auta. Zanimalo me više o njima, pa zato otvaram ovu temu :)
 

M_M

Active member
Za početak treba paziti na kvalitet istih, jer ako puknu, može veliki belaj da nastane. Dakle samo provereni kvalitet... Obično su od legure Aluminijuma a ne od čelika zbog manje mase. Moraju da budu savršeno izbalansirani.

Najbolje je stavljati ih iste na sva 4 točka i ne preterivati sa širinom. 10-15mm je neki optimum. Ako se pretera, bitno će se poremetiti osa rada amortizera, tj. brzo ćete upropastiti vešanje naročito na ovim našim krš putevima.

Ja sam svojevremeno hteo da ih stavim na svoju bembaru, ali me je na kraju odbilo to što nisam mogao da pronađem odgovarajuće, duže sigurnosne šrafove, a imao sam atraktivne M 17" felne i nove gume (svaka oko 150e) koje su mi ipak bile draže od za nijansu lepše estetike i eventualno nešto boljeg ležanja u krivinama...
 
Poslednja izmena:

Rapture

New member
Dal postoje kakvi proizvođači na koje treba obratit pozirnost ili da se gleda striktno matrijal? I koja se cijena može očekivat za dovoljno kvalitetna 4 distancera?
 

Space

Starosedelac
Urednik
Eibach definitivno, ali distancer koji se fiksira na glavčinu.



E sad moraš da vodiš računa o ET-u felne. Naime, što je veći ET felna više ulazi u unutrašnju stranu. Recimo sa felnom koja poseduje ET30 guma će udarati u rub krila, dok bi ti ET35 odgovarao najviše i bio na samoj ivici, tj. bio bi idealan. Međutim, tvoja originalna-fabrička felna poseduje ET55 i "po tebi je previše unutra". U tom slučaju gledaš da uzmeš distancer debljine 20mm da bi došao na ET35 dimenziju. Generalno distanceri se uzimaju onda kada želiš da felna izađe napolje, ali ne želiš da potrošiš brdo novca na nove felne.

Kako bi igledala formula za AUDI A4.

  • Originalna felna 18" 5x112 8J ET55
  • Kupuješ distancer 5x112 20mm
  • ET55 (55mm) - 20mm = ET35 (35mm)
 

Rapture

New member
Evo našao na www.wheel-size.com dimenzije.
ImageUploadedByTapatalk1390128807.978282.jpg
Distanceri bi većim dijelom išli radi estetike. Jel to nešto što se može ugraditi samostalno uz potreban alat il ipak prepustit majstoru? I pretpostavljam nakon toga obavezno na balansiranje točkova.
 

Space

Starosedelac
Urednik
Ako imaš ET35 ti si već na rubu za tvoj auto, proveri ti ET još jednom. Ne treba ti majstor, samo dizalica i ključ za odvrtanje štafova felne. :) Ne treba ti balansiranje, ali cetriranje trapa bi bilo poželjno.
 

Space

Starosedelac
Urednik
Skineš jednu felnu, i sa unutrašnje strane će pisati koji je ET. Evo i primera ispod.

 

YUgisa

Member
Najobicniji aluminijum moze za distancere u slucaju da se koriste duzi brezoni ili srafovi koji se uvrcu u glavcinu, a ako je slucaj kao sto je postavio iznad Spacemaster, onda treba obratiti paznju na kvalitet jer distancer nosi opterecenje celog auta... Takodje treba obratiti paznju na debljinu, ako je tanji, onda da bude toliko debeo da ipak felna ima oslonac na ona rub od glavcine... Ako je jako debeo tj deblji od tog ruba glavcine, onda treba gledati da distancer ima izradjen taj rub koji imitira glavcinu za centralnu rupu felne. Sa strane performansi, bitna je masa... Ona negativno utice na lezanje, kocenje pa i na trajnost delova vesanja.
 

Rapture

New member
"Odokativno" mislim da bi 20mm distancer bio dovoljan za željeni rezultat... eh sad za sistem kako se učvršćuju, koji će manje utjecati na sve osim estetike? Idealno bi bilo da utječe jako malo ili ne uopće. Pritom mislim na trošenje/ izdržljivost ostalih dijelova na koje diatancer može utjecat.
 

takashi

New member
Baš nedavno sam gledao neke cene po netu, pretpostavljam da je najsigurnije je uzeti Eibach set 10mm+30mm koji izadje oko 100e na nemačkom ebayu. Ne znam kakva su iskustva sa ovim domaće pravljenim? Nekako mi ne deluje tolika razlika u ceni da vredi rizika?
 

Space

Starosedelac
Urednik
Baš nedavno sam gledao neke cene po netu, pretpostavljam da je najsigurnije je uzeti Eibach set 10mm+30mm koji izadje oko 100e na nemačkom ebayu. Ne znam kakva su iskustva sa ovim domaće pravljenim? Nekako mi ne deluje tolika razlika u ceni da vredi rizika?
Domaći su duplo jeftiniji. Ali opet slažem se sa tobom oko kupovine proverenog.
 

Rapture

New member
Ma samo marke sa dobrom reputacijom, zamislite samo šta bi bilo da pri 70-80kmh pukne distancer... nije to nešta na čemu treba škrtarit. 100e je sasvim dobra cijena.
 

takashi

New member
pa da, npr. ovi

može neko da napiše utiske vezane za domaće jer svakako ako se naručuje tu su troškovi carine ili muvanje da neko donese i slično...
 

YUgisa

Member
Ja imam celicne od 20mm sa 3 raspona rupa (4x98, 4x100 i mislim da je 4x114.3 ili koliko vec imaju francuzi) na njima i pricvrste se sa srafovima za glavcinu :D Nemam problema sa njima a pravljeni su kod nas :D Mada planiram da ih prodam i zamenim sa aluminijumski, trenutno sam najeftinije nasao za 7000din 4kom od 15mm posto mi nisu ni potrebni od 20mm, niti ja koristim razlicite raspone :D
 
Vrh