ČISTA TEHNOLOGIJA: Peugeot predstavio nove PureTech motore

gruigor

Moderator
Nova generacija turbo benzinskih motora iz Peugeota najavljuje novu eru ovog francuskog proizvođača

Francuski Peugeot je ovih dana predstavio novu gamu trocilindarskih turbo motora koji bi uskoro trebalo da zamene 1,6-litarske četvorocilindraše koji se nalaze u aktuelnim modelima. Naziv nove palete jeste PureTech, a obuhvata 1,0-litarske, kao i 1,2-litarske turbo benzince koji će se najpre pojaviti u novom 308, a zatim i u ostatku putničke game.Sa rasponom snage od 68 do 130 „konja“, ovi agregati u potpunosti konkurišu dosadašnjim klasičnim 1,6-litarskim modelima, a u poređenju sa njima, potrošnja goriva redukovana je za oko 18 procenata. Najsnažniji motor u ponudi jeste 1,2-litarski e-THP od 130 KS sa direktnim ubrizgavanjem goriva, koji se takođe nudi i u verziji od 110 „konja“.
Ova generacija motora je, inače, u potpunosti razvijena od strane francuskog proizvođača, a u novom Peugeotu 308, obećana prosečna potrošnja goriva trebala bi da iznosi oko 4,6 litara, uz 107 g/km emisije CO2.

Izvor
 

Space

Starosedelac
Urednik
Ako je ovo tačno onda "svaka im čast". Ići ispod 5 litara na turbo benzin motoru je prava nauka, sem ako ne bude kao i sa korejancima i lažiranjem potrošnje.
 
Vrh