Suzuki Samurai 1,3 EFI

TTS

New member
Evo da predstavim jedno od svojih vozila. Moj ljubimac,ljubav na prvi pogled (ili bolje reći na prvo vozanje :RpS_biggrin:) Suzuki Samurai od milja zvani "SKOČKO". Priča počinje ovako: Čitav život vozim Volkswagen,imam ih trenutno 8 komada od toga samo jedan nema pogon na sva 4 točka,ostali su svi Syncro ili 4 Motion. Pošto imam svoj vlastiti servis u kojem radimo limarsko-lakirerske usluge,mehaniku,dijagnostiku,elektriku i sve što je vezano za aute,naravno dolazi sve i svašta na popravku,tako jednog dana dođe čovjek sa Suzuki Samurajem i da ne smaram više,sjeo,probao i zaljubio se...
Nakon par mjeseci kupim ovo:





 

Stevan

New member
Slikaj mi taj motor da vidim kakav je sa elektronskim ubrizgavanjem, ja imam istog 1.3 samo karburator preko vakuma.

Dzipce ubija kako izlazi, blato sneg nebitno, nema mu ravnog a imao sam raznih dzipova do sad, jedino kad se potera malo brze skace kao jarac pa glava u plafon :D. Jbg lak je a ima gibnjeve i napred i nazad.
Samuraja imam vec 9 godina, a od skoro i Vitaru, ona je dosta jaca, hoce da cepa gume po asfaltu u mesto drzanjem kocnice :D, doduse jednu samo gumu cepa jer nema speru nazad.
 

TTS

New member
Joco auto je završen odavno. Ovo su slike iz 2011 kad je kupljen,pa čemo polako stavljati kako se radio.
Dakle,prvo sam izrezao sve oštečene dijelove do zdravog lima



Pa sam napravio nove unutrašnje pragove i prešpricao ih Epoxi Primerom





i na kraju napravio vanjski dio praga

 

RUS

New member
Uf ja sam vozio jedno 2 godine Jimny i mogu ti reci da prezaliti ne mogu sto sam ga prodao. Morao sam jer mi bio veliki trosak godisnje 2 auta drzati na Ruskim tablicama u Srbiji. Inace ih kod mene u rodnoj Ivanjici ima bas dosta po onim brdima gore. Znajuci te ima da bude sredjeno u fulu i da sluzi svojoj svrsi. U to ne sumnjam. Pozdrav brate !!!
 

TTS

New member
Isto tako sam napravio unutrašnje i vanjske rubnjake



Onda je krenula lagano priprema za farbanje





I pravljenje proširenja na rubnicima koji su bili u jako lošem stanju.(koje ima samo Samurai jer su mu osovine 10cm šire nego na SJ410-SJ413 modelima) U originalu su bili limeni (kod modela proizvedenih u Japanu),a bilo ih je i plastičnih (na modelima proizvedenim u Španiji pod licencom Santane).
Naravno nisam tad mogao nači ni jedne,pa sam ih napravio sam od stakloplastike. Koje su to muke bile (s obzirom da nikad nisam radio sa stakloplastikom) mogao bi se roman napisati. P.S Ovo na slici sam ja :RpS_biggrin:







Pošto su muke sa stakloplastikom bile gotove,izvadio sam motor,da ofarbam koš









Toliko za večeras :RpS_biggrin:
 

TTS

New member
Zaboravih,Stevan je pitao za motor,pa evo slika



1299ccm 55KW 75 malih ponija :RpS_thumbsup:
 

TTS

New member
Elem,idemo dalje... Kitanje,šmirglanje,kitanje,šmirglanje i tako u nedogled :RpS_sneaky:









P.S. Ovaj zeleni je kriv za sve..... :RpS_biggrin:
 

TTS

New member
E,onda je došlo vrijeme za filler ili ti ga po naški špric kit. pošto je crvena boja jako zeznuta za ofarbati,uvijek radim tonirani filler za crvenu



















Toliko za večeras! Do pisanja :RpS_smile:
 

M_M

Active member
Ispašće to na kraju odlično, već vidim... Samo napred i izveštavaj nas!
 

TTS

New member
Onda sam ofarbao kompletnu unutrašnjost u crvenu,a krov u crno (krov se nisam trudio previše ravnati,jer u planu imam nešto,ali o tome kad se napravi)







A,onda i ostalo :RpS_rolleyes:





 

M_M

Active member
Odličan, pun pogodak sa crnim krovom. A i ti krovni nosači mu odlično stoje! :)
 
Vrh