SAAB 93 ss 1.8t vector

MAD SERB

New member
Pa da i ja predstavim mog ljubimca.Rec je o automobilu svedskog proizvodjaca: SAAB 93 ss 1.8t vector( 93 je oznaka modela ,ss je skracenica od sport sedan,a vector je nivo opreme u vozilu).Godina proizvodnje 2003 , motor nosi fabricku oznaku 1.8t inace je 1998ccm i 150hp (tip motora B207E,proivodjac GM ),vector oprema (full sem navigacije).Radi se o jednom kvalitetnom i luxuznom automobilu.Auto sam sam nasao preko,dovezao ga i ocarinio tako da sam siguran da niko nije dirao kilometrazu jer je auto kupljen od prvog i jedinog vlasnika.Pre 2000 km odradjeno sve neophodno za narednih 40 000 km ( stabilizatori,viljuske,uradjena reglaza trapa,gume,ulje u motoru i filter za ulje,filter klime(polena),filter vazduha,antifriz,svecice,ulje u menjacu,PK kais i roler kaisa,podizac zadnjeg stakla, motor nema zubcasti kais vec ga pokrece lanac).Kupljene 4 nove gume (MICHELIN PRIMACY ALPIN 225/45 R17 M+S (napred) i GOODYEAR VECTOR 225/55 R17 M+S (pozadi).Odrzavanje je vise nego pristupacno ako se uzme u obzir da se SAAB svrstava u premium brendove (npr PK kais i spaner PK kaisa 70e),delova ima a ima i veoma dobrih majstora tako da carsijske price koje pricaju ljudi koji su SAAB videli samo na parkingu ili su culi da je preskup za odrzavanje ne piju vodu(svaki auto je skup ako se kupi los,drugo treba pogledati koliko kosta i odrzavanje ostalih automobile ali sa original delovima a ne sa nekim kineskim ili turskim pa onda uporediti,treba jos napomenuti I to da je od ovog automobile preuzeta platforma za vectru C pa je trap isti samim tim i delovi,napomenucu da jos neki delovi su identicni na opelovom 2.0 benzinskom motoru ). Trenutno sam jos u fazi odluke da li da zadrzim ovog ili prodam i kupim mladjeg SAABa pa nisam nista radio po pitanju motora (vrlo lako i jeftino moze da se podigne na 210hp) i po pitanju spoljasnjeg izgleda(u planu su zatamnjivanje stakla,sportski izduvi,bela perla folija itd) tako da je jos uvek u stock-fabrickoj varijanti .

Evo par slika mog ljubimca





 
Poslednja izmena od urednika:

perfiko

New member
Prelep auto. Gledao sam jednog 9-3 samo sa dizel motorom. Nevolja je bila što sam mogao uzeti dve Crome za jedan SAAB.
Kako se ponaša u vožnji? Slično Vektri ili ima razlika?
 

Joca

Moderator
Svidja mi saab, u zadnjih par godina su i delovi zastupljeni.
Mada, ranijih godina je baš bio problem...

from Tapatalk
 

MAD SERB

New member
Bolji je dosta od vektre,udoban,stabilan,brz,za razliku od vectre ima turbo pa bolje ubrzava.Zavisi od vozaca ali principu ponasa se fenomenalno,prima gas kao lud a u krivinama "drzi" krivinu ko mace tepih

"Cega se pametin stidi,budala se time ponosi"

 
Poslednja izmena:

wazzuu

New member
:RpS_thumbup: Odlican je, pisi jos malo o odrzavanju, cenama, nabavci delova... Ovakve limuzine se cesto mogu naci za ne previse novca, pa me zanima troskovnik... amorti, kvacilo, diskovi, plocice... naravno, ako znas i sta znas
 

MAD SERB

New member
Mogu se naći za pristojne novce ali i tu kao i svuda važi pravilo da dobar i sačuvan auto moraš dobro da platiš. Druga varijanta je u većini slučajeva i skuplja a to je kupicu lošiji a jeftiniji pa cu sam da sredim sve što treba. Dobar primerak SAABa 93 ss 2003 ne može se kupiti za manje od 4300 e(podrazumeva se da je auto servisiran i da ima dobre gume).Što se cene delova tiče reći cu da PK kaiš i spaner PK kaiša koštaju 70e, kasnije cu dodati još neke cene delova jer sam kratak sa vremenom sad a svi zainteresovani mogu posetiti forum SAAB kluba Srbije i tamo dobiti sve informacije(ima baner na dnu naslovne strane ovog foruma)
 

elMaestro

New member
Lep Saab, samo su, po meni, oni izgubili "ono nesto" od kad ih je GM uzeo pod svoje, tj. bas od ovog modela. Ja bih, iskreno, i pored svih prica o skupom odrzavanju i sl. rado vozio jednog 95 Aero sa onim cuvenim 2.3 turbakom, B235R bese?
Btw, valjda je 93 napravljen na platformi Vectre, a ne Vectra na platformi 93. Vectra C je iz 2001. a 93 iz 2002. :D
 

MAD SERB

New member
Baš ne znaš šta je dobro 2.3T 250hp fabrickih i 95 je klasu bolji još aero huh razlika kao npr A4 i A6
 

MAD SERB

New member
Početkom 2003 godine SAAB 93 druge generacije predstavljen je javnosti na salonu automobila u Detroitu.Zajedno sa Opel vektrom,Chevroletom malibu i Cadilacom "pozajmio" je tzv. GM epsilon platformu koja je preradjena u Trolhatanu kao i common-rail dizel motore 1.9 TID sa 120 i 150 hp.
 

Space

Starosedelac
Urednik
Dobar je, malo veća cifra za gorivo, registraciju i održavanje na kraju godine, ali rekao bih da zadovoljstvo voziti ga nema cenu.
 

MAD SERB

New member
Troši mi 10 u gradu, 6-7 na otvorenom sa normalnom vožnjom,održavanje kao i za jedan golf 4,registracija 200e tako da sve u svemu i nije toliko skupo zadovoljstvo. Možda već sutra dobija novog vlasnika, dolazi mi ozbiljan kupac pa ako se dogovorimo oko cene prodajem ga i krećem u potragu za novijim i jačim SAABom
 

MAD SERB

New member
Verovatno SAAB ali nikad se ne zna možda naleti impreza, legacy ili čak lexus is 200 sve opcije su u igri
 

MAD SERB

New member
Znam kralju zato i ne kupujem automobile kod nas praktikujem ja nadjem i organizujem prevoz, uvoz itd uz to što auto koji nadjem gore pre kupovine ide u servis
 

MAD SERB

New member
Lep Saab, samo su, po meni, oni izgubili "ono nesto" od kad ih je GM uzeo pod svoje, tj. bas od ovog modela. Ja bih, iskreno, i pored svih prica o skupom odrzavanju i sl. rado vozio jednog 95 Aero sa onim cuvenim 2.3 turbakom, B235R bese?
Btw, valjda je 93 napravljen na platformi Vectre, a ne Vectra na platformi 93. Vectra C je iz 2001. a 93 iz 2002. :D
U pravu si moja greška,da napomenem i to da dosta rezervnih delova deli sa vektrom C i Cadilacom CTS
 

Igor

New member
Vozim saab 93 2009 19 tid ja sam autom pre pre pre zadovoljan lezi na putu kao da je u sinam :) zaisya sjajan auto :)
 
Vrh