Rimac Concept One

Space

Starosedelac
Urednik
Krajem aprila 2012. godine Concept One je prikazan na auto-salonu superautomobila Top Marques u Monaku, gde su predstavnici kompanije saopštili cenu osnovne verzije ovog automobila.


Concept One ima četiri električna pogonska sistema. Svaki od ovih sistema pokreće po jedan točak automobila, a ukupna snaga električnog pogona iznosi 1088 ks.




Prema tvrdnjama njegovih tvoraca, elektromotori su u stanju da vozilo teško 1.650 kg pokrenu od 0 do 100 km/h za svega 2,8 s, dok maksimalna brzina ovog automobila iznosi 305 km/h.


U kompanija Rimac Automobili kažu i da Concept One sa jednim punjenjem baterija može preći i do 600 km.




Hrvatski električni sportski automobil Concept One imao je premijeru u septembru 2011. na sajmu automobila u Frankfurtu, gde je privukao veliku pažnju posetilaca i medija, a tada je najavljen i plan proizvodnje serije od 88 primeraka.



[video=youtube;DSfq-uXmnNk]http://www.youtube.com/watch?v=DSfq-uXmnNk[/video]

[video=youtube;U021JCmxYNs]http://www.youtube.com/watch?v=U021JCmxYNs[/video]

[video=youtube;DwKRzxd_6jY]http://www.youtube.com/watch?v=DwKRzxd_6jY[/video]​
 

Rapture

New member
Kako je čudno vidjeti auto da tako divlja, ubrzava i općenito vozi, a čuje se samo zvuk gume o cestu i ništa drugo...
 

Space

Starosedelac
Urednik
Pa relano kad bi nas išlo više od 7 (dva automobila)... Drugar u ZG poznaje čoveka, pa ne bi bio problem da se organizuje poseta...
 

Pranja

New member
Koliko je sada zainteresiranih?

Ako se baš ide na to da ima 7+ ljudi, možda bih mogao dovesti dva frenda i jedan auto. :)
 

Pranja

New member
Dobro, onda se u kalkulaciju ubacujem i ja.

Sad sam zvao i kolegu pa sad imamo i njega i auto do tamo. :)

I ovaj drugi mi je zainteresiran,ali ga zanima datum.

Znači, za sada 4 čovjeka. Fali nam još 3. :D
 

Space

Starosedelac
Urednik
Realno još 10 godina, i počeće ekspanzija na druga rešenja, ako ne na vodonik, onda na struju...
 

Space

Starosedelac
Urednik


Hrvatska firma Rimac je još 2011. godine na Salonu u Frankfurtu predstavila svoj „Concept One“, električni superautomobil koji će sa neverovatnih 1.088KS do 100 km/h stizati za samo 2,8 sekundi, a posle tri godine pokušaja, firma je konačno obezbedila sredstva za ograničenu proizvodnju. Prema navodima, firma Rimac je uspela da obezbedi četiri izvora za finansiranje projekta. Prvi su avansi koje uplaćuju nestrpljive mušterije željne automobila koji, barem u teoriji, može da se takmiči i sa “bugati vejronom” i to samo na električni pogon, a drugi je zajam koji je firmi obezbedila Hrvatska banka za rekonstrukciju i razvoj.


Prošlog meseca je Rimac 10 odsto svojih akcija prodao kineskoj firmi “Sinocop Resources” za 7 miliona evra, a poslednji i verovatno najvažniji deo finansijske slagalice je podrška Kolumbijca Frenka Kanajeta Jepesa, investitora u zelenu energiju takođe aktivnog u automobilskoj industriji. Jepes je uvoznik Ferarija i Maseratija za Kolumbiju, a takođe je jedan od investitora “Formula E” takmičenja električnih bolida koje debituje ove godine. Sa jakom finansijskom osnovom, sada je samo pitanje vremena kada će "rimac koncept jedan” iz razvojne faze stići u proizvodnju.


Izvor
 

Space

Starosedelac
Urednik
Svaka čast Rimcu, mislim šta sad reći na ovo. Šta dodati, šta pohvaliti, šta kuditi kad je savršen u svakom pogledu.
 

M_M

Active member
Zaista vredi odgledati...

[video]https://youtu.be/lFBhNEuqRVg?t=5m10s[/video]

Pitam se šta li Concept S tek radi, kad One dere i La Ferrari i 918-ticu... Ali za to ćemo morati još malo da sačekamo...
 
Poslednja izmena:
Vrh