Renault Laguna 3 2.0 dCi Dynamique

Click

New member
"Kreće se lađa francuska..."
Neznajući prikladniji način da počnem tekst o svom četvorotočkašu, krenuh tako kako krenuh.
Elem, u pitanju je Laguna treće generacije sa motorom 2.0 dCi.
Krenimo redom. Napravljena je početkom 2009, da bi kupcu bila isporučena 06.02.2009. Kupio je izvesni Peter u Holandiji, vratio je, uzeo novi auto, a ona je stigla kod mene.
Motor je M9RA802 sa 96 kW, odnosno 131 ks. Menjač je šestostepeni, PK4, boja vozila je crna biserna (NV676).
Paket opreme je Dynamique, poseduje dupli izduv pozadi, alu felne su Paradise od 16 inča. Naravno ima dve kartice i komplet dokumentaciju.
Od sigurnosne opreme poseduje ABS sa BAS-om i EBD-om, ESP, TCS, 8 airbagova, zatezače pojaseva.
Enterijer (tapacirunzi) su kožni, dok su sedišta kombinacija platna i kože. Ugrađen je Cabasse auditorium (tronic) sistem koji zvuči neverovatno dobro, kao i Carminat CD navigacioni uređaj sa kolor displejem od 7 inča. Poseduje i fabrički Bluetooth, a čika Peter je ugradio i dodatni Parrot što mi odgovara jer mogu da povežem dva telefona. Klima je automatska dvozonska, sa senzorom zagadjenog vazduha i automatski ukljucuje recirkulaciju kabinskog vazduha. Unutrašnji retrovizor je elektrohromatski.
Ručna kočnica je elektronska, retrovizori se sklapaju pri zaključavanju vozila automatski. Poseduje tempomat i limiter brzine.
Krov je panorama - stakleni, sa mogućnošću otvaranja.
Utisci iz vožnje. U odnosu na Megane II koji sam vozio ranije u pitanju je potpuno drugi svet, od upravljanja, ležanja u krivinama i uopšte osećaju u vožnji. Jedino po čemu mogu da se porede su kočnice.
Motor snažno vuče već od 1500 rpm, prilično snažno, da bi na 2000 rpm naprosto "podivljao" i drži se do nekih 4500 rpm. Na testovima kažu da se okreće do 5000 rpm, ali ja ga nisam ni probao preko 3400 rpm. Na autoputu je na 120 na nekih smešnih 2100 rpm.
Prosek potrošnje je trenutno 6.1 litara na boardu, kada sam ga uzeo bio je 6.7 litara za 3700 km sa prosečnom brzinom od oko 67 km/h.
Kao što većina verovatno zna, motor ima lanac i nema velikog servisa. Zamenio sam mu remenicu i PK kaiš, što je zadovoljstvo koje koštalo oko 150 evra, tako da sam miran 160.000 km.
U pogledu kvarova, kod mene je od marta prošle godine i za sada nisam imao nikakav problem, ni najmanji. Potrošnja ulja je nemerljiva, servise radim na 10.000 km, a ulje koje sipam je ELF Solaris FE 5w30.
Letnji set up je Dunlop Fastresponse u dimenziji 205/60 R16. Za zimu sam kupio takođe alu felne i na njima se nalaze Michelin Alpin A4.
U karter staje 6.6 litara ulja, jer je ovo varijanta bez kontrarotirajućih vratila. Antifriza staje oko 8 litara, a auto je težak gotovo 1.6 tona.
Turbina ima hladjenje preko vode, a po gasenju automobila rashladnu tečnost "gura" električna pumpa koja obezbeđuje cirkulaciju antifriza i kada motor ne radi! Radi od 2.5 pa sve do četiri minuta nakon gašenja motora, skladno proceni koju joj šalje ECU, a po parametrima koje je pokupio sa termostata motora, dakle nema zasebni senzor. Na ovaj način je izbegnuta mogućnost "koksovanja" ulja u dovodu/odvodu istog prema turbini..
Upravljanje je sa klasicnim servo pojacanjem, koje je varijabilno i relativno direktno..
Inače, motor ima OCS, koji uslovno rečeno vrši nadzor nad kvalitetom ulja i po potrebi skraćuje servisni interval, ukoliko dominira gradska vožnja, recimo.











Inače, zanimljivo je da Laguna 3 ima sistem AFU, koga ne treba mesati sa BAS-om. Prilikom naglog otpuštanja pedale gasa, kočioni sistem sam primiče pločice kočionom disku i tako skraćuje vreme reakcije sistema i posledično, skraćuje kočioni put.

Od modifikacija ugradio sam DRL, Philipsov, koji je i atestiran.



Nadam se da nisam mnogo udavio...
 

Space

Starosedelac
Urednik
Drug odlična je mašina vidi se da si je pazio, jedino što bih ja uradio su felne, tj. iste bih promenio :) Imaš li nekih planova za izmene?
 

Click

New member
DRL su tu da ne moram da palim srednja svetla po danu, tako da imaju vise prakticnu nego estetsku stranu. Osim toga, lepota dolazi iznutra, ili je u oku posmatraca..
Sto se tice nekih modifikacija, mislim da ih nece biti.. Mnogi su mi predlagali vece felne, ali sa 16-icama imam odlicnu udobnost i upravljivost koja odgovara mom stilu voznje "Chi va piano, va sano e va lontano"..
 

Masha

New member
odlicna Laguna, samo ovi DLR mi se ne uklapaju ali dobro sve je stvar ukusa. Vidim tvoja sjedista imaju bolju bocnu potpuru od mojih koja me izludjuju. :RpS_cursing:
 

Click

New member
Hehe.. Renault vozim 20 godina tacno...
Ali godisnje izvozam bar jos 30-50 automobila, novih ili skoro novih...
DRL je takav kakav jeste, i mozda ima izrazeniju prakticnu od estetske strane, ali je po danu mnogo uocljiviji od projektorskih farova kakve ima Laguna 3..
 
Poslednja izmena:

rele

New member
Bas si odlazio kada sam te video a i ja sam kretao dalje tako da nisam imao lufta , inace bih te zvrcnuo.
Odlazio si sa parkinga kod spomenika n.junaku.
 
Vrh