Deveti festival "fići" u čast

AUTOBLOGER

Moderator

Oko stotinu vlasnika "fića" iz Srbije i inostranstva izložilo je danas svoje cetvorotočkase u Velikom parku u Kragujevcu, u okviru jednodnevnog festivala "Fića fest", posvećenog automobilu "Zastava 750".

Proizvodnja tog automobila "nacionalne klase" počela je 1955. godine u kragujevačkoj fabrici automobila, gde je za tri decenije sa proizvodnih traka sišlo 923.487 "fića", po uzoru na italijanski "Fijat 600".

"Ovo je skup ljubitelja ovog automobila, nostalgičara, ali i građana koji vole mit - očuvanja i negovanja ""Zastavinih"" proizvoda, naročito fiće", rekao je, otvarajući deveti festival, predsednik kragujevačkog udruženja ljubitelja "fića" Slavoljub Bataveljić.

Podsetivši da je proizvodnja "fiće" počela pre 59 godina, Bataveljić je rekao da Udruženje pokušava da sačuva od zaborava taj automobil.

"Ovo je praznik za oči, što ono kažu melem za dušu, za nas nostalgičare i zaljubljenike u ovo prelepo vozilo. Veliki park je danas mali da primi ove naše ljubimce", rekao je Bataveljić i naveo da su u Kragujevac danas svojim "fićama" došli ljudi, ne samo iz gradova Srbije, već i iz Minhena.

Izloženi su modeli u standardnoj, kabriolet i sportskoj varijanti, a danas će, među njima, neki poneti titule, u više kategorija, najlepši i najbolje očuvan fića.

Radničkoj klasi bivše Jugoslavije "fića" je bio prvi porodični auto, a mnogi i danas taj automobil vezuju za dobra, stara vremena. Ovaj automobil za Kragujevac znači mnogo više, jer je, u vreme njegove proizvodnje, na hiljade radnika radilo u tadašnjoj fabrici "Zavodi Crvena Zastava" i tako obezbeđivalo egzistenciju.

Posle izložbe fića u Velikom parku, koja je izazvala oduševljenje kod prolaznika, u popodnevnim satima, vlasnici će svojim četvorotočkašima prodefilovati gradom do Šumaričkog jezera, a potom posetiti i manastir Drača, nadomak Kragujevca.

Izvor
 
Poslednja izmena od urednika:
Vrh