Opel Astra G Karavan - ASTRAlna projekcija

M_M

Active member
Ti ko da praviš nov auto... makar karoserija i mehanika, a tu je tipično i najviše posla...
 

M_M

Active member
To ti je ljubav i entuzijazam... kad znaš da se ne isplati, a opet radiš i uživaš u tome... Kad bolje razmislim tako se većina momaka i oženi. :)

Ja nažalost nemam niti vremena niti uslova da mnogo zanimam autima, a voleo bih... naročito bih voleo u timu sa nekim iskusnijim da se bavim restauracijom nekih klasika, npr BMW 635CSI i sl...

Pa eto onda radim drugu glupost, puknem svakih par godina dosta para na dobar auto, koji godišnje gubi na ceni red veličine oko 3k evra... Al' barem uživam u vožnji...
 
Poslednja izmena:

Veritas1389

Member
Ja dok sam radio kao auto limar imao sam i mogucnosti da sam radim na kolima. Od kad sam Presau na inzenjerski posao nemam ni vreme a ni alat i mesto da radim sam.
A vozio sam od 2008 novog Mercedesa 211 E 220 CDI T Avantgard i posle iskustva, problema i troskova, sam sebi rekao nikad vise skupo auto.
 

M_M

Active member
Ja pokušavam da napravim neki balans - kupujem auto 2-3 godine star, od prvog vlasnika sa punom servisnom istorijom, po mogućnosti još u garanciji i do nekih 50-60k kilometara. Platim otprilike 2/3 cene novog auta, a dobijem praktično nov auto, a početni i najveći pad vrednosti je prošao. Pada mu i dalje brzo cena za naše pojmove, ali se izdrži nekako...

Održavam u zvaničnom servisu (peace of mind, a pritom kasnije i prodajna cena bude bolja). Vozim ga 3-4 godine i prodam, doplatim reda 9-10k evra i opet vozim "nov" auto premijum klase...
Evo na primer prethodni auto, Audi Q5 osim redovnog održavanja baš nikakvih problema ili izdataka nisam imao za 4 godine i 60k kilometara pređenih (kupio ga kada je bio 2 godine star sa 25k km). Naravno ako se nešto desi, pokvari ili sudar, sve je znatno skuplje nego za jeftiniji auto, ali to je rizik koji prihvatam.

Jedan je život i nemam vremena i volje da provodim vreme jureći delove i natežući se sa majstorima...
 
Poslednja izmena:

Space

Starosedelac
Urednik
Kako godine prolaze i sam ću ići u tom pravcu, TT će naći novog najsrećnijeg vlasnika, a ja odo u Porsche vode sa motom smeštenim u sredinu :)
 

Veritas1389

Member
Auto se sastavlja to jeste u medjuvremenu je verovatno vec sastavljen




Dolazim 19og da zavrsimo struju i da sastvaim interijer.
 

M_M

Active member
Kako godine prolaze i sam ću ići u tom pravcu, TT će naći novog najsrećnijeg vlasnika, a ja odo u Porsche vode sa motom smeštenim u sredinu :)
Aha, stigla kriza srednih godina? :)

Imao samo priliku nedavno za jedan 911 4S, 400ks, 2014-to, 80-tak hiljada km, prvi vlasnik, kupljen kod nas, baš ko nov, nudio mi za 52k evra ili čak moj BMW+korektna doplata. Nije mi još vreme a finansijski uslovi nikako ne dozvoljavaju... :(

Na kraju prodao ga za 54k čini mi se (tražio je 65k na oglasima). E ako za 10-15 godina, kad uđem u "krizu" a deca malo odrastu budem imao para, to će biti tako nešto... naravno mlađe i slađe... pa nek ide život... :)
 

Veritas1389

Member
Polako ali sigurno se ruzno pace pretvara u lepog labuda




Jos elektricar da zavrsi pa sastavljamo interijer.
 
Poslednja izmena:

Veritas1389

Member
Konacno je moja Astra manje vise zavrsena
Na ove dve slike je sa AP Gewinde
Jos ce ici crne folije na vrata izmedju stakala kao original na OPCu inace za sad je spolja zavrsena.


Evo i par slika interijera hidrografika, crno nebo, koza na volanu, nadogradjena klimaautomatik i nesme da fale USB uticnice napred i pozadi.
TC nadogradjena, Tempomat nadogradjen
Sledi jos Ceski MID Veramon i jos neke sitnice




I konacno je stiga kuci u garazu :love:


Ako nekome treba elektricar za ozbiljne stvari oko auta nasao sam pravog majstora Surcin/Ledine a nije ni skup.

Ovim putem se zahvaljujem i prijateljima i neprijateljima, onima koji su u profesionalnoj i ozbiljnoj saradnji doprineli da se projekat zavrsi kao i onima koji su sarlatanski hteli brzu lovu i sputavali moj projekat . Naucio sam dosta kroz ovaj projekat o ljudima a i o samome poslu sto se tice projekta. Tako da vec imam ideje za sledeci projekat koj ce biti u posebno predstavljen.
 
Vrh